Soros retter hård kritik imod kompromisaftalen om EU budget: Aftalen truer EU`s eksistens

George Soros Foto: Jeff Ooi

EU: Kompromisaftalen om EU budget og corona genopretningsfond er en eksistentiel trussel for EU og de europæiske værdier.

“Viktor Orbáns kleptokratiske regime i Ungarn og i mindre grad den iliberale Lov og Retfærdigheds regering i Polen sætter tvivl om de værdier EU blev grundlagt på, skriver George Soros i en kommentar i Project Syndicate.

“At se deres (Polen og Ungarn) krav som legitim politisk holdning som fortjener anerkendelse og en kompromisløsning, det vil kun forstærke, og ganske massivt, de risici EU kæmper med i forvejen, siger Soros.

Han giver i artiklen udtryk for, at Polen og Ungarns veto blot var et bluff og hazardspil fra Orbáns side, men at Angela Merkel gav efter for de to landes afpresning. Han peger især på tre kritisable emner.

1. Kompromisaftalen er en grundlæggende ændring af aftalen fra 5.11. om retsstatsprincipperne. 

2. Aftalens betingelser bliver forsinket med to år og dermed giver Orbán luft inden det kommende parlamentsvalg i Ungarn i 2022.

3. De to år vil give Orbán og Fidesz god tid til at ændre ungarsk lovgivning og forfatning og dermed omdefinere, hvad der regnes som offentlige midler i Ungarn og dermed vil give mulighed for at sende midlerne videre til private fonde drevet af Orbáns venner.

Soros peger desuden på, at aftalen er et klart eksempel på, at Det Europæiske Råd handler udover sine beføjelser og dermed begrænser Kommissionens mulighed for at handle i overensstemmelse med EU reglerne. ota

Share This