Slovenske Laibach er “Rammstein for voksne”

Laibach Foto: #300091984 from Ljubljana, Slovenia

Slovenien: Laibach er slovensk avantgarde band, som spiller eksperimental industrial musik. Bandet, hvis navn er den slovenske hovedstad Ljlubljanas tyske navn, er blevet grundlagt i 1980. Bandets medlemmer har været en del af den slovenske avantgarde-kollektiv NSK ( Ny slovensk kunst). Laibach er på grund af sin brug af uniformer og totalitære symboler ofte blevet beskyldt for at sympatisere med neo-nationalistisme, som bandet afviser. Laibach har i løbet af sin eksistens været effektiv og har hidtil udgivet omkring 21 albums. Bandet har som det eneste europæiske band spillet i Nordkorea, det var i 2015.

Laibach bliver ofte citeret for at have en indflydelse for det populære tyske band Rammstein. Der bliver ofte peget på de to bands æstetik og dybe mandlige vokal.

Da Rammsteins guitarist, Richard Kruspe blev spurgt om emnet i et interview, hævdede han at Rammstein havde en mere følelsesladet tilgang i stedet for den mere “intellektuelle” stil i Laibach.

Da medlemmer af Laibach blev spurgt om, at Rammstein “stjal” fra dem, svarede de: “Laibach tror ikke på originalitet … Derfor kan Rammstein ikke “stjæle” fra os. De lod sig simpelthen inspirere af vores arbejde, hvilket er en absolut legitim proces. Vi er glade for, at det lykkedes for dem. På en måde har de igen bevist, at en god “kopi” kan tjene flere penge på markedet end “originalen”. Under alle omstændigheder deler vi i dag territoriet: Rammstein ser ud til at være en slags Laibach for unge og Laibach er Rammstein for voksne. ota

Share This