Sloveniens ministerpræsident kritiserer Juncker og peger på Vestager

Marjan Sarec er Sloveniens premierminister Foto: Kamnik info

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovenien: Marjan Sarec har kun været ministerpræsident i Slovenien i tre måneder, men det afholder ham bestemt ikke fra at kritisere EU Kommissionen og formanden for Europa-Parlamentet Antonio Tajani.

Slovenien har en stadig uløst konflikt med Kroatien om grænsedragningen til havs. Her mener Sarec, at Jean-Claude Juncker og Kommissionen ensidigt har taget parti for Kroatien, måske fordi regeringspartiet i Kroatien er med i samme gruppe i parlamentet som Junckers (EPP). Sarec’ parti derimod er med i ALDE, den liberale gruppe.

Generelt udviser Kommissionen foragt for EUs mindre lande, og ikke mindst de nye lande fra øst, mener Sarec. De store lande slipper lettere, fx henviser Sarec til, at Frankrig har sluppet for let i spørsmålet om gæld og statsunderskud end de andre euro-lande.

Men “Frankrig er jo Frankrig”, udtaler han sarkastisk til internetportalen “Politico”. Sarec retter også et skarpt angreb mod parlamentsformanden, italieneren Antonio Tajani, der beskyldes for historisk revisionisme, at kræve grænseændringer over for Slovenien og Kroatien.

Som ny formand for Kommissionen peger Sarec på danske Margrethe Vestager, der betragtes ALDE gruppens bedste bud. Det radikale Venstre i Danmark er medlem af ALDE. Slovenien er et lille EU-land med 2 mio. indbyggere. I september sidste år fik landet en ny regering, tre måneder efter valget.

Share This