Sloveniens balancegang i forhold til Rusland

 

Det slovenske flag  Foto: Wikimedia

Det slovenske flag Foto: Wikimedia

Slovenien forsøger at bevare et godt forhold til Rusland, men uden at komme i klemme i forhold til EU

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovenien/Rusland: Slovenien forsøger at videreudvikle sit økonomiske samarbejde med Rusland men uden at komme i konflikt med NATO og EU og lægger sig således ret tæt op ad den linje, der kendetegner den østrigske og italienske politik over for Rusland.Den slovenske ministerpræsident Miro Cesar taler på den ene side om at ophæve sanktionerne over for Rusland, og på den anden, at sanktionerne har baggrund i ”særlige omstændigheder”, og at de derfor kun kan ophæves i fællesskab med andre EU-lande.

I lighed med Østrig har Slovenien både før og efter 1989 været vært for flere vigtige møder mellem supermagterne, og samarbejdet med Rusland var også højt på dagsordenen, da Slovenien havde EU-formandskabet i 2008.

Sloveniens forholdsvis gode forhold til Rusland, betyder dog langtfra, at de to lande er enige i alt. Et godt eksempel hertil er Kosovo’s status, hvor Slovenien, i modsætning til Rusland, har anerkendt Kosovos uafhængighed

Ruslands ministerpræsident Dmitri Medvedev har tidligere i år været på et arbejdsbesøg i Slovenien. Her håbede han, at Slovenien vil lægge en ”balanceret og gennemtænkt” linje i EU, når det gælder politikken over for Rusland.

Samhandelen med Rusland har været og er stadig vigtig for Slovenien. I 2013 nåede den et rekordbeløb, mere end to milliarder dollar, og Slovenien har stort set altid haft et pænt overskud i samhandelen mellem de to lande.

Gasledningen ”Southstream”, som synes at blive afløst af ”Turkish Stream” har også Sloveniens interesse, og dertil kommer, at Rusland fortsat er interesseret i at få flere slovenske investeringer til landet.

Slovenien deltog meget aktivt i det moderniseringsprogram, som Medvedev igangsatte, da han var Ruslands præsident. Adskillige slovenske virksomheder har over årene været aktive på det russiske marked, ksempelvis den farmaceutiske virksomhed Krka samt bygevirksomheden Rico.

Hvert år markerer Slovenien ved en mindehøjtidelighed i et kapel ved et bjergpas de mange russere, der omkom i forbindelse med anlæg af bjergveje helt tilbage i tiden under Første Verdenskrig, og Medvedev deltog i den mindehøjtidelighed i forbindelse med sit besøg for nylig. Næste år bliver det 100 år siden, og her ventes, at begivenheden bliver markeret af selveste præsident Vladimir Putin.

Kilde: Centrum for Øststudier, Warszawa

Share This