Slovenien, Jansa ministerpræsident for tredje gang

Janez Jansa Foto: UKOM (Daniel Novakovič/STA)

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovenien: Politik i Slovenien har over de sidste år langt fra været stabil. 3. marts i år godkendte det slovenske parlament Janez Jansa, leder af Sloveniens Demokratiske Parti (SDS) som ny ministerpræsident. SDS’ koalitionspartnere er det kristelige Nyt Slovenien (NS) og to mindre centrum-venstre Moderne Centrum (SMC) og Demokratisk Pensionistparti (DeSUS).

De to partier havde også været med i den afgåede regering. De ønskede ikke nyvalg pga. for dårlige meningsmålinger, derfor gik de med i Jansa’s regering. Det er tredje gang, Jansa danner regering i Slovenien, tidligere har han haft posten som regeringschef i årene fra 2004 til 2008 og senere 2012 til 2013. Jansa’s forgænger på posten var Marjan Sarca. Hans regering måtte træde tilbage som følge af en strid i regeringen om indholdet i forskellige politiske og økonomiske reformer, bl.a. om finansieringen af sundhedsområdet. 

Det umiddelbare mål er at fastholde regeringssamarbejdet frem til 2022, hvor der afholdes ordinære valg. Regeringsprogrammet er ikke særlig vidtgående. Det indeholder brede formuleringer om finansiering af sundhedssystemet og om administrative reformer og reformer på retsområdet. Ændringer på forsvarsområdet forventes at kunne skabe problemer i regeringen, også Jansa’s nationalistiske og anti-venstreorienterede retorik.

Jansa har i flere år arbejdet tæt sammen med Ungarns Viktor Orbán. Eksempelvis øver Ungarn indflydelse på slovenske medier knyttet til det Demokratiske Parti (SDS). Samarbejdet kan betyde justeringer af EU-politikken i en mere national-konservativ retning, vurderer Mateusz Seroka i en analyse for den polske tænketank ”OSW” (4.3.20).

Jansa’s parti er med i den kristelig demokratiske gruppe (EPP) i Europaparlamentet. Fidesz har fået suspenderet medlemskabet af EPP, men har i SDS, Jansa’s parti, en forsvarer, eksempelvis når det gælder reformerne på retsområdet. Orbán vil gerne forblive i EPP gruppen. Jansa’s regering kan også tænkes at styrke forbindelserne til USA og det på bekostning af EU. 

Share This