Slovakiets store problembarn: “Vort Slovakiet”

Et bybillede fra Bratislava  Foto: Ota Tiefenböck

Et bybillede fra Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: Efter valget i Slovakiet i lørdags er Slovakiet formentlig blevet uregerligt. Flere iagttagere regner ikke med, at der kan dannes en ny regering, og at Slovakiet derfor, som Tjekkiet i 2009-10, vil etablerer en “apolitisk” teknokratregering, der skal føre landet gennem EU-formandskabet fra juli måned og forberede et nyt parlamentsvalg om et års tid.

Det stærkt populistiske parti “Folkepartiet, Vort Slovakiet” ledet af den stærkt kontroversielle Marian Kotleba, har vakt særligt stor opsigt, ja partiet blevet kaldt fascistisk. Partiet fik 8.0 pct. af stemmerne! Det er da heller ikke sager i “småtingsafdelingen”, partiet har ført frem før valget.

Partiet ser sig selv som et alternativ til, hvad det på partiets hjemmesider betegnes som det nuværende “korrumperede og kriminelle demokratiske system” og til de bestående partier, der “stjæler og plyndrer vort land og sælger ud af værdierne”.

Målet er at få skabt et selvforsynende og politisk uafhængigt Slovakiet, fri for EU, NATO og de multinationale selskaber, fri udenlandsk indflydelse og migranter og etniske minoriteter, fri for gældsætning. Slovakiet skal være kristent og fri for liberalisme og moralsk dekadence.

Antipolitik har fået rigtig godt fat i de slovakiske vælgere, hvilket også afspejles i stemmefordelingen på de andre partier, hvoraf flere er svære at kalde “partier” og gør en dyd ud af det.

Mange kommentatorer slår på, at der er tid til selvransagelse. Medierne og de sociale medier har, siges det, bidraget til den rå og brutale politiske kultur, som skabte grobund for valgresultatet. I Polen og Ungarn har vælgerne gjort oprør og stemt højre-nationalt og EU-skeptisk, men Polen og Ungarn har trods alt fået flertalsregeringer og er ikke kendetegnet ved det kaos, som Slovakiet nu må se frem til.

Share This