“Skyggeøkonomi” stortrives stadig på Balkan

Foto: Ota Tiefenböck

Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Balkan: “Skyggeøkonomi” stortrives stadig på Balkan. Det viser en ny undersøgelse, gennemført af Center for Demokratistudier (CSD), skriver nyhedsserver Balkan Insight.

Resultaterne fra undersøgelsen blev fremlagt på en særlig indkaldt konference i Sofia i september måned. I undersøgelsen peges der på, at det frem for alt er mistillid til myndighederne og skattesystemet, der skaber problemerne.

Beskatningen rammer typisk de laveste indkomster alt for hårdt, de rigeste slipper billigt. Andelen af arbejdskraft der arbejder i “skyggeøkonomi” er beregnet til over 80 pct. i Kosovo, og 20 og 17.5 pct. af i EU-landene Kroatien og Bulgarien (langt højere end EU-gennemsnittet).

De fleste arbejder ikke fuldt ud i sort- eller skyggeøkonomien, men får en del af lønnen udbetalt kontant, i “kuverter”. Det fænomen er også udbredt i Ukraine. I Makedonien, hedder det i rapporten, får kun 37.5 bidrag til de sociale forsikringsordninger betalt via arbejdsgiverne.

Arbejde uden kontrakt med arbejdsgiveren overhovedet er mest udbredt i Kosovo og Tyrkiet. Skal forholdene ændres, siges det, skal der ske fremskridt på to områder: tilliden til myndighederne skal forbedres og skattesystemet gøres mere retfærdigt.

Share This