Skattejægere på jagt efter gemt guld fra 2. Verdenskrig i Polen. Ligger det gemt under et tidligere bordel for nazi-topfolk?

Paladset i Minkowskie-Foto-Xxkazik

Af Michael Skovgaard

Polen/Tyskland: En tysk-polsk fond er på sporet af det helt store kup. Ifølge en dagbog tilhørende en tidligere SS-officer skulle der ligge en nazi-skat begravet ved et tidligere palads i det sydlige Polen. Skattejagten starter i næste uge, og det drejer sig om ædelmetaller til en værdi af over en halv milliard euro – det skriver „ntv“ og flere andre medier.

Skattejægere formoder, at der ligger snesevis af kasser med nazi-guld begravet, og dem vil man nu finde og grave op. De 48 kasser skulle indeholde guld og ædelmetaller til en værdi af 575 mio. euro. Skatten skulle ligge begravet under et tidligere palads ved den polske by Minkowskie, som i sin tid fungerede som bordel for nazi-spidserne.

Roman Furmaniak er leder af den polsk-tyske fond, som står bag projektet, og han henviser til en tidligere SS-officers dagbog. Guldet skulle være stjålet eller tilvejebragt efter ordre fra SS-chefen Heinrich Himmler mod slutningen af 2. Verdenskrig med henblik på at grundlægge et fjerde tysk rige. Det formodes, at det handler om det såkaldte „guld fra Breslau“, som forsvandt fra byen Wroclaw, som den hedder i dag. Under Potsdam-konferencen i 1945 blev den største preussiske by Breslau i det nuværende Polen omdøbt til Wroclaw og med et pennestrøg givet tilbage til Polen.

Ud over guldet skulle det også dreje sig om smykker og ædelstene tilhørende  velhavende tyskere i det daværende Preussen, som blev overgivet til SS for at hindre, at de blev udplyndret af Den Røde Hær, som var på fremmarch.

Paladset i Minkowskie blev i sin tid bygget af en preussisk general. Under 2. Verdenskrig fungerede det som bordel for nazi-spidserne, og efter krigen var Den Røde Hær stationeret der. Senere har bygningen fungeret som kommunekontor, børnehave og biograf.

Share This