Skal Polen opsige Istanbul konventionen?

Zbigniew Ziobro, Polens justitsminister Foto: Ryszard Hołubowicz

Polen: I Polen har der været en livlig debat om den såkaldte Istanbul konvention. Justitsministeren og samtidig statsanklageren og formanden for koalitionspartiet Solidarna Polska, Zbigniew Ziobro, kontaktede mandag officielt ministeren for familie og sociale anliggender Marlena Malag med anmodning om at opsige denne internationale traktat.

Emnet kommer frem, i en tid hvor der er debat om regeringsændringer, nedlæggelse af ministerier, deling af Mazowickie Voivodskab samt om den endnu ikke-offentliggjorte regeringsplan, der angiveligt regner med lukning af nogle miner, nedsættelse af antallet af minearbejdere, nedsættelse af minearbejdslønninger og annullering af minearbejdernes fordele.

Istanbul-konventionen er et dokument fra 2011, der fordømmer vold i hjemmet, seksuel chikane, voldtægt, tvangsægteskab, såkaldte æresforbrydelser eller kønslemlæstelse. Stater forpligter sig til at træffe foranstaltninger mod vold og forebyggelse, men også til at afsætte penge til at hjælpe ofrene og til at arbejde med lovovertrædere. Polen underskrev dokumentet i 2012 og ratificerede det i april 2015 under regeringen ledet Borgerplatformen.

Ifølge ministeren Ziobro og andre politikere fra den regerende koalition fremmer dokumentet et ” kønsideologi “, der ikke svarer til polske kulturelle og religiøse værdier og er en ” venstreorienteret trojansk hest i den polske retsstat “. Nogle har endda givet utryk for, at konventionen indfører nye køn, skal føre til ægteskab mellem personer af samme køn og kan åbne migranternes vej til EU.

Ziobro hævder, at Polen i forvejen har en lovgivning ”uden ideologi ” som hindrer vold i hjemmet. Polen er angiveligt det bedste land i Europa i at hindre vold i hjemmet. I mandags sagde ministeren, at en del af konventionen om vold i hjemmet er acceptabelt for Polen, men andre dele er på mange punkter i strid med den polske forfatning.

Ziobros initiativ får kritik fra oppositionen, især venstrefløjen. Allerede fredag blev Ziobros forslag om opsigelse af Istanbul-konventionen mødt med protester under mottoet ” Stop vold mod kvinder “. En undersøgelse for Rzeczpospolitas i sidste uge viste, at 62 procent af de adspurgte er imod kontraktens ophør, 15 procent var for.

Den polske ministers initiativ er blevet kritiseret af Europarådet, som kalder ham et ” tilbageskridt “. Ifølge den polske regering er der ikke truffet en beslutning endnu. ota

Share This