Skal Milan Kundera være tjekkisk statsborger igen?

Milan Kundera i 1980 Foto: Elisa Cabot

Tjekkiet: Den tjekkiske eksil-forfatter, den 89-årige Milan Kundera, skal have sit tjekkiske statsborgerskab tilbage. Det foreslår i hvert fald den tjekkiske ministerpræsident Andrei Babis, der kom med forslaget i søndags.

De kommunistiske myndigheder fratog Kundera statsborgerskabet i 1979. Kundera havde i 1975 valgt at emigrere til Frankrig, da han ikke kunne få sine værker udgivet i Tjekkoslovakiet. Han var også overvåget af sikkerhedstjenesten StB.

Ifølge tjekkiske medier giver dog Andrej Babis` forslag ikke meget mening. Alle tidligere tjekkiske statsborgere har ret og mulighed for at få deres tjekkiske statsborgerskab tilbage. Det er dog nødvendigt , at de selv udviser en aktiv indsats til generhvervelse af statsborgerskabet. Det er derfor helt op til Kundera selv, hvorvidt han ønsker at få sit tjekkiske statsborgerskab tilbage eller ej.

Kundera har over årene været en flittig forfatter, bedst kendt er nok novellen “Tilværelsens ulidelige lethed”, der meget rammende beskriver det at leve i Tjekkiet under den brutale normalisering, der fulgte i kølvandet på Warszawapagt-invasionen af Tjekkiet i 1968. Den blev senere filmatiseret. søren.riishøj+ota

Share This