Skæbnesvangert valg i Polen er i gang

Illustrationsfo: Wikimedia

Polen: Klokken 7 i dag begyndte afstemningen i anden runde af præsidentvalget i Polen. Der er regler om, hvor mange vælgere kan være på valgstedet på samme tid, mundbind er obligatoriske og der er obligatorisk desinfektion ved indgangen.

Flere personer ved hvert valgsted sørger for, at valget går retfærdigt til. Udover kommissærer er der særlige observatører som kontrollerer at stemmeprocessen foregår korrekt. Politiet ringer desuden regelmæssigt til formanden for valgkommissionen, for at sikre sig, at alt foregår regelmæssigt.

Der bliver ved polske valg traditionelt brugt gennemsigtige stemmebokse, hvor folk smider deres valgsedler uden kuverter. Disse er ind i mellem ikke bøjet ordentligt så, det er nogle gange muligt at se, hvordan andre har stemt. Valgsedlerne udleveres på valgstedet.

Målinger inden valget tyder på et dødt løb mellem de to kandidater, det er derfor sandsynligt at de exit polls som kommer umiddelbart efter at valgstederne lukker kl. 21 ikke nødvendigvis vil vise, hvem der vinder valget og det endelig resultat først bliver afgjort i løbet af mandagen eller endda tirsdagen.

Ifølge Polska Times kan resultatet af valget blive afgjort af pensionister. Mange af dem deltog ikke ved valgets første runde på grund af coronavirus, der tales om op imod en million pensionister, som blev væk ved første runde. Formand for Polens regerende parti PiS Jaroslaw Kaczynski opfordrede pensionisterne til at møde op ved anden runde og stemme på Duda. 

Nyhedsbureauet AP betegner dagens valg i Polen som “populismens test i Europa”, Reuters peger på, at resultatet vil forme Polens forhold til EU. ota

Share This