Skadesramte Sparta Prag i problemer inden Brøndby-brag

Foto: Sparta Praha Facebook

Af Toke Møller Theilade

Tjekkiet/Danmark: Efter et langt europæisk efterår gæster Brøndby IF i aften tjekkiske Sparta Prag i årets sidste Europa League gruppespilskamp. De danske mestre skal bruge tre point for at kvalificere sig til forårets Conference League, imens hjemmeholdet kan nøjes med uafgjort for at snuppe gruppens tredjeplads. Sparta Prag er dog ikke i den bedste tilstand inden torsdagens opgør, og der lurer muligheder for gæsterne fra Vestegnen. 

Den tjekkiske storklub har leveret en resultatmæssig pæn sæson indtil videre. Cheftræner Pavel Vrbas tropper ligger i øjeblikket på tredjepladsen i den tjekkiske liga, og i oktober vandt de det første Prag-derby over ærkerivalerne fra Slavia siden april 2015. Sejren kom i hus blot få dage efter, at Sparta havde slået Rangers i Europa League, og en stor sæson tegnede sig i horisonten. 

Her godt og vel to måneder senere, er billedet noget anderledes for den stolte traditionsklub. Vendingspunktet var hjemmebanekampen imod Lyon i slutningen af oktober, hvor Sparta, på trods af en 2-0-føring og et rødt kort til gæsterne, endte med at tabe med 3-4. 

”Kampen imod Lyon ændrede noget grundlæggende i holdet,” fortæller Jan Statsny fra Sparta-mediet Spartanské Noviny, som dækker klubben tæt med daglige nyheder og analyser, til Mr. East. ”Vi vandt stadig nogle kampe, men vi oplevede også en kæmpe skuffelse imod Slovacko hvor vi blev smadret totalt og tabte 4-0. Selv vores sejre har ikke været så overbevisende som de burde være.”

Siden nederlaget til Lyon har Sparta tabt deres efterfølgende to Europa League-kampe, og derfor må de nu nøjes med kæmpe med Brøndby om tredjepladsen i stedet for at kæmpe om avancement i Europa League. Og i ligaen er holdet også faldet bagefter både Slavia og Viktoria Plzen. 

Spartas store problem har været defensiven. I den tjekkiske liga, hvor Sparta opererer med et af de suverænt største budgetter, har de lukket 1,24 mål ind per kamp i gennemsnit. Siden nederlaget til Lyon, har de blot hold målet rent to gange i ti kampe, heriblandt imod bundholdet Teplice. 

”I de sidste par kampe er det primært vores svagheder, der har været tydelige. Vi er ikke velorganiserede defensivt, og vi skaber ikke ligeså mange chancer, som vi plejer,” forklarer Statsny. 

Det er dog ikke kun mentalt, at tjekkerne er ramt. Cheftræner Vrba har også måttet skifte meget ud i de seneste par kampe på grund af skader. Sparta har især savnet den teknisk dygtige midtbanespiller Jakub Pesek, der ikke har spillet siden starten af november.

Erfaren træner og konsistent taktik

Sparta Prag har ikke vundet det tjekkiske mesterskab siden 2014, og klubben er i de seneste år blevet overhalet af Slavia, der med millioner fra sine kinesiske ejere har været i stand til at tiltrække dygtige spillere til hovedstaden. 

Manden der skal bryde den onde stime er den tidligere tjekkiske landstræner Pavel Vrba, der blev ansat i februar i år. Han har otte gange tidligere vundet prisen som årets træner i Tjekkiet, og han har vundet titler i tre forskellige lande med Viktoria Plzen, Zilina og Ludogorets. Derudover førte han Tjekkiet til EM i 2016, hvor de dog røg ud allerede efter gruppespillet. 

Med Vrba på sidelinjen spiller Sparta som regel i en klassisk 4-3-3 formation med et højt pres og masser af boldbesiddelse. Målmand Dominik Holec spiller her som sweeperkeeper i vaskeægte Manuel Neuer stil, og agerer ofte som en tredje midterforsvarer, hvilket hjælper tjekkerne i det opbyggende spil. 

Siden sin ankomst til Sparta har Vrba igangsat opbygningen af et nyt hold. Han har fået integreret flere unge spillere på holdet, og især på de forreste pladser er det ungdommelige gåpåmod tydeligt. 

”Adam Hlozek er en af de spillere, der har kæmpet lidt med formen, men han kan ændre enhver kamp. Adam Karabec spiller også bedre og bedre og får flere minutter. Sidst men ikke mindst er Matej Pulkrab i fremragende form, og han er vores es i ærmet. Han kommer ofte ind i de sidste 30 minutter og afgører kampene,” fortæller Statsny om de unge tjekker. 

19-årige Hlozek og 24-årige Pulkrab, der begge er angribere, har begge scoret fire ligamål i år, imens 18-årige Karabec har tegnet sig for to kasser fra sin position på midtbanen.

Det tjekkiske publikum forventer videre avancement

Det omvendte opgør i Brøndby endte 0-0 efter en tæt men relativ kedelig affære. Overskriften blev i stedet stjålet af Brøndby hooligans, der med køller angreb tjekkiske fans før kampen. 

Denne kamp bliver som bekendt uden ret mange tilskuere på lægterne på grund af Tjekkiets nyligt indførte coronarestriktioner, så fokus bliver formentlig på banen denne gang. Og her er ambitionerne høje hos de kræsne Sparta-tilhængere. 

”En tredjeplads vil være tilfredsstillende, men kun en sand sejr kan for alvor gøre vores fans glade,” forklarer Statsny og uddyber: ”Vi ved, at det ikke bliver en let kamp, men vi ser os selv som favoritter. Vi var skuffede over, at vi ikke vandt den første kamp og, at holdet virkede tilfredse med det ene point. Vi forventede meget, meget mere.”

Kampen mellem Sparta Prag og Brøndby starter torsdag den 9. december klokken 18.45. Den vises på TV2 Sport.

Share This