Situation i medierne i Ungarn. Hvem overtager Indexs rolle?

I juni viste Index`hjemmeside, at mediet var i fare for at miste sin redaktionelle frihed, nu har hovedparten af mediets journalister forladt mediet.

Ungarn: Opløsning af det mest læste ungarske oppositionsmedie Index, efter at hovedparten af mediets redaktionelle medarbejdere sagde op i protest mod fyring af chefredaktøren, vil formentlig betyde en ændring af det ungarske medielandskab. Det næstmest læste ungarske nyhedsweb efter Index er det regeringsvenlige Origo samt oppositionsmediet 24. hu.

Mens Index havde omkring 1,7 millioner brugere om dagen sidste år, havde Origo og 24.hu kun omkring en million. Fra oppositionsmedierne er ligeledes 444. hu, som betegnes som aktivistisk anti-regering og HVG.hu blandt de mest læste. Deres rolle vil formentlig blive større nu, især for 24. hu, som er mest nyhedsorienteret.

Det er også et spørgsmål, hvordan Index vil udvikle sig, uanset om det bliver i form af Origo, der fra et oppositionsmedie er blevet ukritisk regeringsvenligt medie, eller om Index bliver et moderat kritisk medie. En god del af Indexs Facebook-fans er begyndt at følge Legyen Másik-side.

Fidesz har en dominerende stilling i dagspressen, hvor det kun er Népszava, der er regeringskritisk, andre aviser er enten regeringsvenlige eller ikke-politiske som Blikk. Den mest læste i den ugemagasin er HVG.

På tv området er den mest sete kanal den regeringsvenlige TV2 samt oppositionskanalen RTL-Klub. Regelmæssig oppositionspolitiske nyheder sender også ATV, som har omtrent samme antal seere som public service kanalen M1. Public service-kanalens indflydelse er dog ofte overvurderet, da kanalen kun har en andel på omkring 3 %. Fidesz har desuden en privat politisk kanal TV Hír, der er rettet mod regeringspartiets hård kerne. ota

Share This