Serbiens præsident: EU er grebet af ”udvidelsestræthed”

Den serbiske præsident Aleksandar Vucic Foto: Leon E. Panetta

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien: Serbiens præsident Aleksandar Vucic tror ikke på EU’s fortsatte udvidelse mod syd.  EU lider tydeligvis af ”udvidelsestræthed”. Landene på Balkan er til gengæld godt trætte af kun at ”høre om” EU-medlemskab. Opbakningen til EU er støt faldende. Vucic kom med sine udtalelser til kroatiske medier efter Brdo-Brioni møde mellem lederne på Vestbalkan.

Selv hvis Beograd og Pristina når til enighed om alt, også om grænserne, vil EU-medlemskabet sikkert have lange udsigter. Emnet nævnes kun sjældent på EU-plan. EU har fået andet at spekulere over. Så hjælper det kun lidt, at Sloveniens præsident Borut Pahor, der var vært for mødet, erklærede, at EU’s udvidelse mod Vestbalkan er en ”geopolitisk nødvendighed” og derfor bør ske hurtigere.

Brdo-Brioni processen startede i 2013 på initiativ af de daværende regeringer og præsidenter i Ljubljana og Beograd. Albanien, Nordmakedonien, Serbien, Montenegro og Tyrkiet er EU-kandidatlande. Ingen har dog lige nu udsigt til EU-medlemskab. I 2018 erklærede daværende EU-kommissionsformand Jean-Claude Junker, at Serbien og Montenegro måske kan blive EU-medlemmer ved udgangen af 2025. At den dato holder er tvivlsomt.

Vucic erklærede under mødet, at Serbien føler sig forpligtet af princippet om grænsernes ukrænkelighed, men under forudsætning af Sikkerhedsrådets resolution 1244, der anerkender Kosovo som serbisk område. I 2008 erklærede Kosovo sig selvstændigt, men mere end 60 lande, deriblandt Rusland, Indien og Kina samt fem EU lande anerkender ikke Kosovo som en selvstændig stat. Vucic ville derfor på mødet logisk nok ikke gå med til at anerkende princippet om grænsernes ukrænkelighed uden samtidig henvisninger til FNs omtalte resolution 1244.

Share This