Serbien venter på mere vand

De hvide sandsække strækker sig flere hundrede meter langs flodbredden  Foto: Jørgen Samsø

Hvide sandsække strækker sig flere hundrede meter langs flodbredden Foto: Jørgen Samsø

 

Mens Serbien venter på anden bølge af oversvømmelser, bygger Beograd diger og holder vejret 

Af Jørgen Samsø, Beograd

Serbien: Vandstanden i floden Sava ventes at komme på sit højeste i løbet af søndag og dermed true de lavtliggende områder i den serbiske hovedstad, Beograd. Derfor har frivillige og redningarbejdere kastet sig ind i hjælpearbejdet med at sikre bydelen Savamala mod vandmasserne fra floden. SE EN VIDEO – (Beograd bygger diger af Jørgen Samsø)

Sava-floden stiger ifølge Beograds borgmester Siniša Mali med to centimeter i timen, og der ventes samtidig at strømme store mængder vand ind ad Donau, som løber sammen med Sava i den serbiske hovedstad for foden af Kalemegdan-fæstningen.

De serbiske floders stigende vandstande ventes at sende anden bølge af oversvømmelser ind over landet, efter et ugelangt regnskyl stoppede lørdag.

300.0000 husstande i Serbien er ifølge reliefweb.int uden strøm, mens mange byer og landsbyer er afskåret fra omverdenen.

Store dele af det sydvestlige Serbien berørt af oversvømmelserne. Værst er det gået ud over byen Obrenovac, 35 kilometer fra Beograd, hvor vandet står op i anden sals højde, og redningsarbejdet stadig er i gang søndag.

Tæt på Obrenovac ligger Nikola Tesla-kraftværket, som sender strøm til store dele af landet, og der kæmpes hårdt for at vandet ikke skal lukke ned for el-produktionen.

Dødstallet efter oversvømmelserne i Serbien er officielt på otte, men det ventes at stige. Myndighederne ønsker til ikke komme med de nøjagtige oplysninger, før vandet har trukket sig tilbage. I alt 14 EU-lande har tilbudt assistance til Serbien heriblandt Tyskland, Tjekkiet, Frankrig og Bulgarien.

Himmelen åbnede sine sluser over Balkan for fem dage siden, og Serbien erklærede national undtagelsestilstand torsdag. Det er, for nu at bruge den serbiske premierminister Aleksander Vucics ord, ”en katastrofe af bibelske dimensioner”.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa er vandstanden søndag morgen holdt op med at stige i de fleste floder på Balkan.Dog siger Serbiens premierminister, Aleksander Vucic, på en pressekonference, at mere vand søndag aften ventes at strømme ind i floden Sava.

Du kan læse Jørgen Samsøs reportage fra i går her: 

Share This