Serbien på kollisionskurs med EU

Den serbiske premierminister Aleksandar Vucic, her på besøg i Pentagon i 2012  Foto: Leon E. Panetta

Den serbiske premierminister Aleksandar Vucic, her på besøg i Pentagon i 2012 Foto: Leon E. Panetta

Serbien beskylder EU for at forsøge at diskreditere den serbiske regering og for at bruge dobbelte standarder i behandling af Serbien og Albanien

Af Ota Tiefenböck

Serbien/EU: Den serbiske premierminister Aleksandar Vucic er godt og grundigt træt af EU.”Jeg vil ikke være EU`s dukke, siger han ifølge den serbiske nyhedesserver InSerbiaNews.

Grunden til Vucics vrede er en artikel bragt af den Sarajevo-baserede nyhedsmedie Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

BIRN bragte tidligere i denne uge en kritisk artikel om den serbiske kulmine Tamnava, som blev oversvømmet og voldsomt skadet under oversvømmelserne i Serbien i maj. Ifølge BIRNs artikel fortrak den serbiske energivirksomhed Elektroprivreda Srbije at hyre en uerfaren serbisk konsortium frem for en udenlandsk konsortium med erfaring på området.

Konsortiets manglende erfaring vil ifølge undersøgelsen forøge udgifterne til renovering af kulminen, som leverer kul til produktion af omkring halvdelen af den serbiske energiforbrug.

Aleksandar Vucic mener, at EU forsøger at diskreditere hans regering ved at sprede ukorrekte oplysninger og siger, at BIRNs artikel er betalt af EU.

”De fik penge fra Mr. Davenport (formand for EU delegationen i Beograd) og EU for at tale imod den serbiske regering, siger Aleksandar Vucic til BIRN.

Både BIRN og EU afviser anklagerne.

”Vi står 100 procent bag den publicerede tekst. Vores tekst er 100 procent korrekt, alt er klart, vi publicerer aldrig noget, vi ikke kan bevise, siger journalist Slobodan Georgijev fra BIRN.

”Vi er meget overraskede over den serbiske premierministers udtalelser om at vi betaler individuelle organisationer for kampagner mod den serbiske regering. Vi afviser på det stærkeste denne beskyldning, siger talsmand for Europa Kommissionen, Maja Kocijancic ifølge InSerbiaNews.

Aleksandar Vucic har sent lørdag betegnet Maja Kocijancic officielle udtalelse som et forsøg på at få ham til tie om problemet.

Aleksandar Vucic er ikke den eneste serbiske politiker, der i de seneste dage er kommet med kritik af EU. Ligeledes den serbiske udenrigsminister Ivica Dacic kritiserede tidligere i denne uge EU. Her skyldtes kritikken, at Vesten ifølge Dacics egne ord “fortsætter med at have dobbelte standarder i forhold til Serbien og Albanien.”

Kritikken skyldes, at den albanske premierminister Edi Rama angiveligt optrådte i en albansk tv transmission med et kort af Storalbanien i baggrunden. Det har EU ifølge Dacic hverken kommenteret eller kritiseret. Det finder den serbiske regering som et udtryk for, at EU har to forskellige måder at behandle de to lande på.

Ivica Dacic vil klage over tv transmissionen og giver i følge InSerbiaNews udtryk for, at det aldrig vil blive accepteret, hvis han eller den serbiske regering offentligt optrådte med et kort af Storserbien i baggrunden.

Serbien er et EU kandidatland, og den seneste tids uoverensstemmelser samt landets afvisning af at harmonisere sin udenrigspolitik med EUs, og dermed deltage i de økonomiske sanktioner mod Rusland, vil formentlig ikke ligefrem fremskynde Serbiens optagelse i EU.  

Share This