Serbien og Kosovo indgår aftale om normalisering

Foto: Ota Tiefenböck

Serbien/Kosovo: En aftale om økonomisk normalisation er fredag blevet indgået mellem Serbien og Kosovo. USA`s præsident Donald Trump betegner aftalen for “et historisk øjeblik”, Serbiens præsident Aleksandar Vucic for “et skridt fremad”, skriver internationale medier.

Aftalen, som er blevet indgået efter to-dages samtaler i USA vil ifølge Vucic og Kosovos premierminister Avdullah Hoti, være med til at skabe arbejdspladser i begge lande samt være ensbetydende med udenlandske investeringer.

En del af aftalen er en forpligtelse om at Kosovo i et år stopper forsøg på på anerkendelse samt optagelse som medlem af internationale organisationer. Serbien forpligter sig til gengæld, også i et år, at stoppe kampagnen om at overbevise andre lande om at trække deres anerkendelse af Kosovo tilbage.

Hovedparten af aftalen handler om infrastruktur, heriblandt opfyldelse af en tidligere aftale om genopretning af fly- og jernbaneforbindelse mellem Beograd og Pristina samt udbygning af en motorvej. USA har desuden fået med i aftalen, at begge lande forpligter sig til udbygning af 5G netværk skal ske ved hjælp af “pålidelige leverandører”. ota

Share This