Serbien afviser EU-støtte

Serbiens parlament i Beograd Foto: Ota Tiefenböck


Serbien: Under overskriften “Team Europe strategien” har EU tilbudt lande på Vestbalkan, Georgien, Moldova, Jordan og Tunesien ekstra økonomisk støtte for at imødegå den økonomiske nedgang, som corona-krisen har skabt. Der skriver “Emerging Europe”. Men Serbien er ikke på listen, og det er slet ikke tilfældigt.

Landets præsident Aleksander Vucic fremfører, at der ikke er tale om bistand, men om lån, og flere lån er slet ikke vejen frem. Serbien har indtil nu klaret sig uden at optage nye lån.

Vucic siger også, at Serbien nu lemper restriktionerne. Butikker vil åbne i næste uge, andre dele af samfundet vil følge efter. Serbien har et tæt samarbejde med Kina og Rusland, og det har uden tvivl spillet en rolle.

Modsat EU-lånene er her ikke knyttet formuleringer om demokrati og menneskerettigheder. Iflg. den ansvarlige EU kommissær Valdis Dombrovski skal EUs bistand samt lån fra andre internationale finansielle organisationer, fx IMF og Verdensbanken, skabe større makroøkonomisk stabilitet og redde kriseramte virksomheder. Kommissionens plan skal godkendes af Europa-Parlamentet og EU Rådet. søren.riishøj

Share This