Seneste meningsmåling i corona-ramte Tjekkiet og Polen

Corona Foto- Emergenza coronavirus

Tjekkiet/Polen: Tjekkiet er  meget hårdt ramt af COVID-19 pandemien. Og som i flere andre lande er søgelyset rettet mod regeringens håndtering af pandemien. At dømme efter den seneste meningsmåling fra Median er Andrej Babis og hans parti ANO sluppet nogenlunde helskindet fra det. Partiet står til en beskeden tilbagegang, og vil få 28.5 pct. af stemmerne hvis der var valg nu. Regeringspartneren Socialdemokratiet (CSSD) får i målingen 6.5 pct. og støttepartiet, kommunisterne (KSCM) 7.0 pct.

Spærregrænsen i Tjekkiet er høj, på 5 pct., ikke desto mindre kan 8 eller 9 partier se frem til at blive repræsenteret i parlamentet. Største oppositionsparti er ODS der står til 13.0 pct. Flere oppositionspartier har oprettet fælles valgblokke for at undgå stemmespild.

I Polen er regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet anderledes hårdt ramt. En frisk meningsmåling fra Kantor bringer Kaczynski og hans parti helt ned på godt 24 pct. mod næsten 40 pct. i målinger gennemført i september. Det skyldes i højeste grad den nye abortlov og den protestbølge der er fulgt efter. Mange af partiets kernevælgere har også protesteret mod en ny dyreværnslov, som bl.a. griber ind over for minkproduktion. søren.riishøj

Share This