Russisk mafia brugte portugisisk fodboldklub til pengevaskning

Europol`s bygning i Holland Foto: OSeveno

Europol`s bygning i Holland Foto: OSeveno

Europol har i samarbejde med portugisisk politi afsløret en kriminel gruppe med forbindelser til den russiske mafia, der i årevis har hvidvasket penge igennem fodboldklubber

Af Toke Møller Theilade

Rusland/Portugal: I begyndelsen af maj gennemførte portugisisk politi en større aktion, hvor mere end 70 betjente ransagede 22 huse og virksomheder samt fire fodboldklubber.

Aktionen var resultatet af en årelang undersøgelse, hvor fokus hovedsageligt har været på den portugisiske anden divisionsklub UD Leiria og klubbens russiske ejer Aleksandr Tolstikov, der onsdag blev anholdt og anklaget for hvidvaskning af penge, skattesnyd og dokument forfalskning ifølge CNN.

Tolstikov menes at være en del af en gruppe, der siden 2008 har benyttet fodboldklubber til hvidvaskning af penge. Ifølge Europol skete hvidvaskningen igennem investeringer i europæiske fodboldklubber med finansielle problemer, hvilket tillod de kriminelle at indynde sig iblandt klubbens magthavere. Efterfølgende købte gruppen klubben i gennem hvad Europol i deres pressemeddelelse kaldte ’et sofistikeret netværk af holding selskaber ejet af shell companies, der er registret i skattely’. På denne måde forbliver bagmændene anonyme, imens kilderne til deres indkomst forbliver skjult.

Lige så snart klubben er i hænderne på mafiaen, så begynder hvidvaskningen af penge i gennem spillerkøb- og salg, hvor spillernes værdi enten over- eller undervurderes.

Dette var også præcis, hvad der skete i UD Leirias tilfælde, der efter en lang økonomisk krise blev opkøbt af Tolstikov i juli 2015 efter en række investeringer og donationer.

”Undersøgelsen startede på grund af opdagelsen af en række mistænkelige indikatorer,” står der i Europols pressemeddelelse, ”De mistænkes høje levestandarder var især med til at vække mistanken. De importerede store mængder kontanter fra Rusland til Portugal, hvilket er i strid med EU’s regler, og de benyttede sig af uigennemsigtige netværker af off shore virksomheder med formålet at hemmeliggøre deres ejeres identiteter.”

Siden Tolstikov opkøbte den portugisiske klub, har flere østeuropæiske spillere sluttet sig til den med den 22-årige wingback Kirill Kostin med en fortid i Zenit Skt. Petersborg som den største profil. Interessant nok har alle disse spillere det til fælles, at de er repræsenteret af agentvirksomheden D-Sports, hvor netop Tolstikov er direktør.

Ser man på Leirias handler, så har der i flere tilfælde været stor forskel på den objektive værdi af spilleren, og så prisen han er blevet handlet for. Ifølge den portugisiske avis Correiro da Manhã er ikke mindre end 40 af klubbens seneste handler i øjeblikket ved at blive undersøgt, heriblandt den russiske landsholdsmålmand og D-Sport klient Stanislav Kritsyuks skifte fra portugisiske Braga til FC Krasnodar.

Fodboldens verden er på grund af den manglende gennemsigtighed i finansiering et oplagt middel til hvidvaskning af penge, hvilket Igor Angelini, chef i Europols Financial Intelligence Group, også udtalte efter anholdelsen af Tolstikov.

”Fodboldsektoren har svagheder forbundet med sin struktur, finansieringsmodel og kultur, der kan blive udnyttet af kriminelle. Det ser ud til, at Tolstikov og hans makkere har udnyttet disse svagheder til deres fordel ved at flytte spillere rundt i mellem europæiske klubber, og i disse tilfælde enten under- eller overbetalt for spillerne.”

I russisk fodbold er mafia indblanding desværre ikke en ny ting. Den mest berømte sag involverer den tidligere landsholdsangriber Dmitry Sychev, der i begyndelsen af 00erne blev tvunget til at skifte fra Spartak Moskva til franske Marseille af en gruppe kriminelle, der ville have en del af den unge stjernes kage ved udlandsskiftet.

Share This