Rusland vil have udleveret dokument fra polsk Smolensk fly, Polen benægter, at det eksisterer

Smolensk katastrofen Foto: Wikimedia

Polen/Rusland: Den russiske statsanklager anmoder Polen om adgang til en påstået telefonsamtale mellem brødrene Lech og Jarosław Kaczynski, som angiveligt skulle have fundet sted den 10. april 2010 om bord på TU-154 M på vej til Smolensk i Rusland. Flyveturen endte med en katastrofe, hvor alle 96 mennesker om bord døde, inklusiv den daværende præsident Lech Kaczynski.

Den polske anklagemyndighed hævder, at der ikke har været sådan en samtale, derfor findes der ingen optagelse.

“Det er svært at se anmodningen, som andet end en provokation, siger den polske viceudenrigsminister Szymon Szynkowski.

Den angiveligt tophemmelige optagelse blev dog for nylig omtalt i et interview til det liberale tidsskrift Gazeta Wyborcza af tidligere dommer Wojciech Łączewski, som også gjorde det klart, at optagelsens indhold vil ændre opfattelsen af årsagerne til tragedien.

Łączewski har tidligere som dommer behandlet sagen, heriblandt organisering af flyvningen til Smolensk. Sidste år opgav han sit embede i protest mod de polske retsreformer. Siden oktober er han anklaget for angiveligt falsk kriminalrapport og falsk vidneudsagn. 

Łączewski er kendt i Polen. Han har bla. dømt den nuværende indenrigsminister Mariusz Kaminski for magtmisbrug, mens han var leder af antikorruptionspolitiet. Kaminski blev senere benådet af præsident Duda. ota

Share This