Rusland truer igen med raketter i Kaliningrad

Iskander ved parade på Sejrsdagen i Moskva 2010.Foto: A. Savin /Wikimedia Commons

Iskander ved parade på Sejrsdagen i Moskva 2010. Foto: A. Savin /Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeRusland truer endnu engang med at opstille Iskander-raketter i Kaliningrad-regionen. Det skriver polske medier søndag.

“(Placeringen af) NATO’s missilforsvarssystemer ved vores grænser tvinger Rusland til at tage modsvarende skridt,” bliver den russiske ambassadør i Vilnius, Aleksander Udaltsov, citeret for at sige.

Hans udtalelser afvises af den litauiske udenrigsminister, Linas Linkevicius, som siger, at den slags beslutninger forberedes flere år i forvejen, så NATO’s missilforsvar er kun et påskud for at opstille raketterne.

De seneste år har Rusland gentagne gange enten truet med at opstille Iskander i Kalinigrad, eller hævdet at man allerede havde opstillet raketterne – hvilket dog hver gang hurtigt er blevet dementeret af andre officielle russiske kilder. Her er for eksempel en historie fra 2013, én fra 2014 og endelig én fra 2015.

Omtrentlig rækkevidde for Iskander fra Kaliningrad Oblast. Grafik: Walle83 / Wikimedia Commons

Omtrentlig rækkevidde for Iskander fra Kaliningrad Oblast. Grafik: Walle83 / Wikimedia Commons

Iskander-raketterne er et kortrækkende taktisk våbensystem, som kan medføre atomsprængladninger; raketterne menes at have en rækkevidde på omkring 500 kilometer, så fra Kaliningrad vil de kunne nå store dele af Baltikum og Polen. Der er tale om et selvkørende og dermed meget mobilt raketsystem, så den litauiske udenrigsminister har ikke nødvendigvis ret i at stationeringen af dem skal forberedes lang tid i forvejen.

Share This