Rusland taber terræn på våbenmarkedet, men krigshysteriet vokser

Illustrationsbillede: William Murphy

Rusland: Rusland har tabt terræn på det internationale marked for våbensalg. Det viser de seneste opgørelser fra det svenske institut SIPRI. I årene 2014-18 udgjorde Ruslands andel af verdens eksport af våben 21 pct.. I dag er tallet helt nede på 11 pct.  I 2019 solgte Rusland våben til 31 lande, i dag kun til 19. Indien er et godt eksempel. Mellem 2009 og 2013 udgjorde importen af våben fra Rusland 76.6 pct. af den samlede import, i dag blot 36 pct.  omtrent svarende til tallet for Frankrig (33 pct.).

Trods krig og ufred er verdens samlede våbenhandel dalet med 3 pct., men ikke for Europas vedkommende. Her er importen fra USA steget markant.  Over de sidste 5 år er USAs andel steget fra 35 pct. helt op til 55 pct. Italien og Sydkorea er også styrket, ligesom Kina er det globalt.

Polens økonomiminister tilbage i 1990erne, Grzegorz W. Kolodko hører til de modige, der tør gå mod strømmen. Kunne vi spare halvdelen af udgifterne til militær vil det være nok til at ernære 630 mio. af verdens allerfattigste, siger han. Våbenindustrien’s forrentning er højere end i high-tech branchen. Det militær-industrielle kompleks bliver båret oppe af støtte fra medier, den militære lobby og af “eksperter” inden for samfundsvidenskaberne.  Mottoet “ Rusland angriber os” høres igen og igen. USA og Europa skal være rede til krig, ikke til forhandlinger. Også andre krige er i sigte, med Iran og med Kina. Krigshysteriet Kolodko omtaler kender vi alt for godt også i lille Danmark. Fredsbevægelser eksisterer, men har mildt sagt svære kår. Søren.Riishøj

Share This