Rusland strammer grebet om sociale medier

Kreml Foto: Pavel Kazachkov

Af Michael Skovgaard

Rusland: Ifølge en ny russisk lov, som er trådt i kraft i februar, skal udbydere af sociale medier fremover selv være ansvarlige for at fjerne indhold, som strider mod russiske regler. Ifølge analytikere er det en kovending i forhold til tidligere praksis, hvor internetudbydere som det russiske Runet blev holdt ansvarlige for overtrædelser – det skriver det ungarske netmedie „Remix News“.

Ifølge den nye russiske lov bliver ethvert socialt medie registreret af de russiske myndigheder, hvis det har over 500.000 besøg per dag.

I registret er allerede nu de mest populære platforme såsom Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, russiske Vkontakte, Telegram, WhatsApp og Odnoklassniki.

Fremover vil sociale netværk, som falder ind under denne kategori, være tvunget til selv at fjerne indlæg, som strider mod den nye lov, og hvis de ikke gør det, vanker der bøder i størrelsesordenen 9.000-45.000 euro.

Ifølge russisk lov er børnepornografi, indlæg med relation til selvmord,  selvskadelige handlinger og reklamer for hasardspil og alkoholindtagelse forbudt på de sociale medier.

Men ifølge den nye lov handler det ikke kun om ting, der er skadelige for russernes fysiske eller psykiske helbred. Nu skal indlæg, som undergraver menneskelig værdighed modereres, og indhold, som strider mod den offentlige moral, skal fjernes fra de sociale medier. Desuden bliver det forbudt at kritisere den russiske stat og dennes symboler i lighed med hadefulde ytringer om russiske statsansatte.

Det slutter dog ikke her. Opfordring til ekstremistisk adfærd, terrorhandlinger og revolution bliver også forbudt i lighed med opfordring til forsamlinger eller demonstrationer, som ikke på forhånd er godkendt af de russiske myndigheder.

Især sidstnævnte passus har affødt kritik hos flere analytikere, som hævder, at Putin er ude i et tidligt forsøg på at knægte protester og demonstrationer mod det siddende regime frem mod det næste valg i 2024.

I lighed med Kina har Rusland i de senere år forsøgt at afskære det russiske internet (RuNet) fra det globale internet, hvilket indebærer, at Moskva når som helst kan blokere russere fra nettet efter behov, hvis oppositionen bliver for ubehagelig.

Share This