Rusland overvåger corona-smittede med mobil app og stregkode

Kreml Foto: Pavel Kazachkov

Af Michael Skovgaard

Rusland: Det kan fra torsdag komme til at koste syv års fængsel, hvis man ikke overholder karantænereglerne i Rusland, skriver AFP

Fra og med torsdag vil alle corona-smittede i Moskva blive overvåget med en nyudviklet mobil-app og et stregkodesystem, som skal sikre, at de overholder karantænen.

Endvidere arbejder Moskvas bystyre på et stregkodesystem til at opretholde de strenge regler for udgang i storbyen. Fremover skal enhver indbygger anmode om en kode, før hjemmet forlades, og denne kode skal forevises politiet ved en eventuel kontrol.

Siden mandag har storbyens 12 mio. indbyggere kun måttet forlade hjemmet for at gå på arbejde eller købe ind i supermarkeder og apoteker. Byens borgmester Sergej Sobjanin har desuden meddelt, at man vil bruge byens mange overvågningskameraer til at håndhæve de strenge regler.

Tirsdag vedtog Duma‘en en hastelov, som indebærer at overtrædelse af karantænereglerne kan straffes med op til syv års fængsel, hvis det kan påvises, at man har smittet to andre, som efterfølgende dør af coronavirus.

Hvis man „kun“ smitter flere personer eller forårsager ét dødsfald, „slipper“ man med fem års fængsel og en bøde på 170.000 kroner.

Ifølge officielle oplysninger er der 2.777 smittede i Rusland. Heraf er 24 døde indtil videre. De fleste i Moskva.  

Share This