Rusland-Kina-USA trianglen, et russisk synspunkt

Putin og Biden Foto: Official White House Photo by David Lienemann

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/USA: USA under Biden ønsker ikke yderligere eskalation i forholdet til Rusland, men dets handlinger skal have konsekvenser, skriver det russiske dagblad ”Kommersant” (29.4.2021). Ønsket er et ”stabilitet og forudsigeligt” forhold til Rusland. Det planlagte topmøde mellem Biden og Putin i juni måned skal tjene hertil.

Tre byer har lagt billet ind på at afholde mødet, Wien, Prag og Helsingfors. Efter den alvorlige optrapning af ”krigen” mellem Tjekkiet og Rusland må Prag anses at være udelukket som værtsby.

Kina, ikke Rusland, er USA’s hovedfjende. Biden har da heller ikke lagt op til et snarligt topmøde med den kinesiske præsident Xi Jinping. Rusland skaber godt nok ”problemer” og ”irriterer” Vesten rundt om i verden, fx i Syrien, Ukraine og Venezuela, men er ikke, som Kina, en ”strategisk udfordring”, siger Andrei Kortunov, generaldirektør for Rådet for Internationale Relationer.

Rusland udfordrer ikke USA (og Vesten generelt) på det globale marked, det gør Kina til gengæld. Den russiske flåde truer ikke USA på de strategisk vigtige eksportruter, det gør den kinesiske. Rusland udgør ikke, modsat Kina, en ideologisk trussel af betydning. At USA er imod Nord Stream 2 gasledningen skyldes primært, at USA ønsker at eksportere overskydende og dyrere flydende gas (LNG) til Europa.

USA ser gerne, at der opstår revner i Ruslands forhold til Kina, men der er grænser for, hvor langt Biden og Blinken kan tækkes Putin. Den russisk-kinesiske akse brydes næppe; der er ikke udsigt til ”re-set”. Rusland afviser ikke at holde topmøder, hverken med USA’s Biden eller Zelensky, Ukraines præsident. Spørgsmålet er dagsordenspunkterne og mødestedet.

Share This