Rusland er ikke alene i verden viste SCO-mødet i Samarkand

SCO møde Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Torsdag ankom Vladimir Putin til Samarkand, Usbekistans hovedstad, for at tage del i topmødet med de 14 andre medlemslande i SCO (”Shanghai Cooperation Organization”). I den forbindelse holdt han møder med en række statsledere. Særlig opmærksomhed var naturligt nok rettet mod hans møde med Kinas præsident Xi Jinping, det første møde mellem de to siden februar. Men møderne med Kirgisistans præsident Sadyr Japarov, Turkmenistans Serdar Berdymukhamedov, Usbekistans Shaykat Mirziyoyev og Irans Ebrahim Raisi og Pakistans Shahbaz Sharif skal bestemt ikke undervurderes, og heller ikke møderne med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan og Indiens ministerpræsident Narenda Modi.

Økonomi, militært samarbejde, energi og sikkerhed, herunder Ukraine, var på dagsordenen. Undervejs afholdtes der iflg. russiske medier et særskilt trilateralt møde mellem Rusland, Mongoliet og Kina. SCO-topmødet er for Putin vigtigt for at vise over for omverdenen, at Rusland ikke er isoleret og uden for indflydelse. De 15 SCO-lande tager ikke del i de vestlige sanktioner over for Rusland, men forfølger en forsigtig kurs for at undgå alt for stærke negative reaktioner fra især USA. Formuleringer gående det nære venskab mellem Kina og Rusland var udeladt. Ukraine blev slet ikke nævnt under mødet mellem Xi og Putin. Men handel og økonomisk samarbejde mellem vil fortsætte og Ruslands opbakning til Kinas linje over for Taiwan er hilst velkommen”.

Det ventes, at mødet i Samarkand vil afslutte de forberedelser, der skal gøre det muligt at optage Iran i SCO. Egypten, Quatar og Saudi Arabien vil formentlig opnå partnerskabsstatus. Hviderusland vil måske opnå fuldt medlemskab inden for en overskuelig tid.

Share This