Riga: Østersøens art nouveau perle

Riga-vinter

Rigas Rådhus i byens gamle bydel Foto: Ota Tiefenböck

Den lettiske hovedstad Riga byder på en enestående samling af byggestile, som beviser byens historiske storhed.

 Af Ota Tiefenböck

Letland: Ikke mange byer i det nordlige Europa kan bryste sig af med så mange arkitektoniske seværdigheder som Letlands hovedstad Riga. Til en stor overraskelse for mange er det især art nouveau bygninger, som gør Riga til noget særligt. Art nouveau forventer de fleste ellers at finde i Paris, Wien eller Prag, men i Riga? Riga har tidligere i historien været en multietnisk by, hovedsageligt beboet især af tyskere, jøder og russere. Det er især de tyske arkitekter, som hentede inspirationen i netop Paris eller Wien, der har sat sit præg af Riga og bygget de mange art nouveau huse i byen.

Husene, som udgør omkring en tredjedel af bebyggelsen i Rigas centrum, er hovedsageligt koncentreret omkring Eilzabetes iela og til Tallinas iela. Husene, som regnes for en af de fineste art nouveau værker i hele Europa, er bygget i perioden 1901 – 1908, og hovedparten af dem er bygget af den tyske arkitekt, Michail Eisenstein, far til verdenskendte filminstruktør Sergej Eisenstein.

Rigas art nouveau område er dog langtfra det eneste, Riga har at byde på. Byens historiske centrum, med sin middelalderkerne, er siden 1997 optaget på Unesco listen over verdens kulturarv, og det er ikke tilfældigt. Byens mange middelalderhuse, romanske og gotiske kirker, dele af den gamle bymur og Rigas borg, oprindeligt bygget i 1300 tallet, er ganske særlige.

Rigas samling af diverse arkitektoniske perler er en oplevelse for sig og et tydeligt bevis på Rigas store betydning som hansestad tidligere i historien.

Share This