Revner i ”Folkets Tjener”, Zelensky’s parti

Volodymyr Zelenskij Foto- Mykhaylo Markiv : The Presidential Administration of Ukraine

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Volodymyr Zelensky er den første præsident i Ukraine siden 1991, som kan glæde sig over at have et solidt flertal bag sig i parlamentet. I teorien skulle Zelensky derfor være fri for de politiske kriser, som har plaget hans forgængere og ad den sikre hurtig og smertefri gennemførelse af de nødvendige love. 

Helt så let er det ikke gået, skriver Konstantin Skorkin i en analyse for ”Carnegie Endowment (22.1.2020). Folkets Tjener, som hans parti hedder, blev oprettet hurtigt og på meget kort tid før valget sidste sommer. Zelensky var fra start meget optaget af at få sin nye politik gennemført hurtigt, så foreslåede love blev hastet igennem parlamentet.

Langt de fleste indvalgte fra hans parti var i udgangspunktet uden politisk erfaring, hvilket i sig selv øger risikoen for lovsjusk. Folkets Tjener havde ved valget solid vælgeropbakning i alle regioner, men der er til gengæld flere forskellige politiske retninger inden for partiet. Nogle hælder politisk over mod Rusland, andre er ivrige patrioter og andre igen retter mest blikket mod EU. For at undgå opsplitning i forskellige lobbygrupper er partiets parlamentsgruppe blevet opdelt i 15 forskellige grupper, alle er repræsenteret i gruppens ledelse. Zelensky er den der holder partiet sammen, så langt som det er muligt. 

I partiet finder vi forskellige ”indflydelsesgrupper”, skriver Skorkin. Én gruppe er knyttet til oligarken Ihor Kolomojski, der udadtil udtaler sig meget bramfrit og har haft tætte relationer til præsidenten. Hans særlige fremtrædelsesmåde har flere gange bragt ham i konflikt med Zelensky.

En anden gruppering i ”Folkets Tjener” er knyttet til forretningsmanden Ilya Pavlyuk, der iflg. Zelensky har nærmet sig oligarken Rinat Akhmetov. Sådanne klaner og grupper er næsten uundgåelige i et land som Ukraine. Mange er valgt i enkeltmandskredse. Og de frygter nu for deres politiske fremtid. Næste gang skal parlamentet vælges gennem forholdstalsvalg, så forsvinder enkeltmandskredsene.

Uenighederne inden for partiet er taget til. De har fx berørt spørgsmålet om liberalisering af salg af landbrugsjord. Tre parlamentsmedlemmer fra ”Folkets Tjener” stemte imod lovforslaget. Dertil kommer, at tre andre medlemmer af parlamentet fra partiet er blevet ekskluderet pga. politisk illoyalitet og for at skjule en kriminel fortid; ét medlem har således tidligere været dømt for voldtægt. Bohdan Jaremenko, leder af parlamentets udenrigskomité, måtte trække sig, da han blev fotograferet, mens han udvekslede budskaber via sin telefon med en prostitueret, endda i parlamentet.

De skandaler der har ramt ”Folkets Tjener” er dog, siger Skorkin, forholdsvis harmløse sammenlignet med de korruptionsskandaler, vi har oplevet i Ukraine i tidligere parlamenter. Partiet står og falder med Zelensky. Han er blevet beskyldt for overdreven centralisme, at se sit parti som en ren ”stemmemaskine”. Nu er der kommet grus i maskineriet, til skade for den fornyelse, der ønskes. 

Share This