Retssag på vej mod Pawel Adamowicz’ morder

Pawel Adamowicz Foto: Sony

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: 13. januar 2019 blev Gdansk’s borgmester Pawel Adamowicz myrdet, i bogstavelig forstand for åben tæppe. Det skete under afholdelsen af finalen i en verdensomspændende konkurrence for orkestre.  Morderen, i en analyse i det polske ”Newsweek” 41.2020 kaldt ”Stefan W.”, var en sindsforvirret mand, der efterfølgende fik diagnosen paranoid skizofreni.

Noget tyder på, at en retssag langt om længe kan begynde. Psykologer har ivrigt diskuteret, om manden overhovedet egner sig til at blive afhørt. Hans forsvarer tvivler på det. Svarene har været forskellige, Adamowicz’ familie har forlangt en ny vurdering af morderen. Psykologer har slået på, at morderen var bevidst om sin handling, den gik efter en nøje fastlagt plan. Det taler for, at han godt kan svare på spørgsmål, når sagen kommer i retten. Spørgsmålet er, om han har været klar over konsekvenserne. ”Stefan W” er ikke uden grund blevet sammenlignet med Norges massemorder Anders Breivik. 

”Stefan W”. har udtrykt sympati for Lov og Retfærdighedspartiet, men det kan skyldes, at han var blevet retsforfulgt på et tidspunkt, hvor Donald Tusk og Borgerplatformen havde regeringsmagten. Han kan have følt sig udsat for et ”justitsmord”. Men hvorfor havde han udset sig netop byens borgmester, spørger Pawel Adamowicz´ bror Piotr Adamowicz. Sagen er yderst speciel.

En erfaren efterforsker i kriminalsager siger, at han ikke har oplevet et lignende tilfælde i de 50 år, han har haft jobbet. Morderens mor har også udtalt sig i sagen, bl.a. i avisen ”Dziennik Baltycki”. Hun protesterer mod, at hendes søn har været holdt i isolation så længe og fået en ”umenneskelig behandling”. Han myrdede ikke ud fra politiske motiver, men fordi han var psykisk syg, mener hun.

Kritikere har peget på, at den voldsomme politiske polarisering i Polen kan have medvirket til at valget af offer faldt på borgmesteren. Gdansk har altid været en liberal højborg. Før mordet havde Pawel Adamowicz været udsat for meget hårde angreb i de højre-nationale medier, især den regeringstro  kanal ”TVP”. Typisk blev Adamowicz han anklaget for svindel, fx at have medvirket i den meget omtalte Amber Gold virksomhedsskandale, ligesom han blev set som en bekæmper af ”polskhed” på grund af sit liberale frisind, eksempelvis når det gjaldt holdninger til personer fra LBGT miljøet.

Share This