“Remis” ved valget i Makedonien

Makedonien. Skopje og Ohrid.  Protestbevægelsen The Colourful Revolution har oversprøjtet officielle bygninger og statuer i Skopjes centrum med maling i mange farver. Bygningerne, mange af dem i klassisk, pompøs stil, og de kæmpe statuer er et prestigeprojekt fra 2014 for regeringen, men en del af befolkningen, hvoraf 28 procent er arbejdsløse, kalder det et Disneyland og mener de fire milliarder, det har kostet, kunne have været brugt bedre. Foto: Jens Panduro

Det makedonske regeringsbygning i Skopje  Foto: Jens Panduro

Makedonien: At dømme efter exitpolls bliver de to store partier, VRMRO DPMNE med 38 pct. og Socialdemokratiet (SDSM) med 36 stort set lige store ved søndagens parlamentsvalg. SDSM fik flest stemmer i hovedstaden Skopje, mens VMRO DPMNE flest i landdistrikterne.

Det albanske Demokratisk Union fik godt 7 pct. af stemmerne, et helt nyt parti BESA 4.48 pct., også et par mindre partier fik enkelte pladser i parlamentet.

Der forestår vanskelige regeringsforhandlinger. Spørgsmålet er om VRMO DPMNE og Nikola Gruevski denne gang kan sikre sig stemmer nok til igen at kunne danne regering med et flertal bag sig.

Som i Rumænien blev Makedonien op til valget ledet af en teknokratiisk overgangsregering. Gruevski måtte gå af på grund af en større aflytningsskandale, og valget blev udsat flere gange. søren riishøj

Share This