Regeringsbeslutning får sindene i kog i ungarsk by

Omkring 2000 mennesker deltog ved demonstrationen i Szeged  Foto: Niels Otto Pedersen

Omkring 2000 mennesker deltog ved demonstrationen i Szeged Foto: Niels Otto Pedersen

Ungarn: Mandag aften samledes omkring 2.000 mennesker i et fakkeltog i den ungarske by Szeged for at vise deres utilfredshed med, at den ungarske regering vil ændre navnet paa et lokalt gymnasium, Ságvári gymnasiet.Regeringens tiltag provokerer til en massiv lokal modstand. Det lokale universitet, som gymnasiet hører under, mener ikke regeringen kan ændre navne, det kan kun institutionen selv. Dertil fik svarede regeringen: “Så laver vi bare loven om”.

Ságvári_Endre_(nagy)Ságvári Endre (1913-1944) var en jødisk advokat, som tilsluttede sig den kommunistiske modstand mod nazismen under Anden Verdenskrig, og blev dræbt i ildkamp med nazister.

En del veje var opkaldt efter ham, men de fleste er nu ændrede.

Fidesz regeringen mener, at man ikke bør have navne på offentlige steder, som “deler befolkningen”, men langt de fleste ungarere havde glemt hvem Ságvári var, indtil nu…

I Ungarn var der fuld forståelse for, at man for 25 år siden slettede Stalins og Lenins navne fra gadebilledet, samt fjernede deres statuer, men regeringens tiltag i Szeged ses af mange ungarere som et forsøg på at ændre historien i en politisk retning, og kun navngive efter de personer, som er på regeringens “positive liste”.

En mere kontroversiel figur, Horthy Miklos (Ungarns diktator fra 1920-1944), har fået sat sin statue op flere steder i Ungarn de sidste 3-4 år af højreorienterede ekstremister. Horthy menes at have sendt 200.000 soldater i døden i Sovjet i 1943, og angiveligt medvirkede til, at mere en 400.000 jøder blev sendt til Auschwitz i 1944, men Horthys umiddelbart kontroversielle personlighed ser ikke ud til at være et problem for den ungarske regering.

Det er foreløbigt uklart,hvorvidt protesten i Szeged kan ændre regeringens beslutning. Niels Otto

Share This