Rapport om medierne i Ungarn – regeringen kontrollerer reelt over halvdelen af medierne

Illustrationsfoto: Maksym Kozlenko

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Viktor Orbán’s allierede kontrollerer mere end 50 pct. af de mest indflydelsesrige medier. Det viser en undersøgelse, omtalt af tænketanken BIRN (14.1.2021). Før jul sagde Viktor Orbán til det tyske Welt am Sonntag, at de regeringskritiske medier har en andel af mediemarkedet på over 50 pct. Men, lyder det i undersøgelsen, de medier der er finansielt uafhængige og kan agere frit udgør ikke en ensartet anti-regeringsblok. Det er derfor ikke enkelt at slå fast, hvornår uafhængige medier er regeringstro eller regeringskritiske.

I Polen er skillelinjen mellem de oppositionelle og regeringstro medier mere skarp. De uafhængige medier i Ungarn har ikke at være i opposition som det erklærede mål. Blandt medier som Orbán kalder ”oppositionelle”, finder vi Valasz Online, der er erklæret neutral, venstredrejet og ”hard left”.

Blandt de regeringstro medier finder vi et Den Centraleuropæiske Presse og Media Foundation (CEPMF), et ”media holding” der styres af mediefolk udpeget af Lorinc Meszaros. Han er Orbán-tro oligark og har reelt støtte til regeringen som det erklærede mål. De udgør over 50 pct. af de indflydelsesrige medier, siges det i rapporten.

Iflg. Valasz Online har vi i Ungarn sammenlagt 88 ”media outlets”, som på den ene eller anden måde er i stand til at påvirke offentligheden. Nøjagtig halvdelen af dem, TV og radio kanaler, aviser, ugeblade og nyhedsportaler, siges det i analysen, ejes af personer der er tæt på Viktor Orbán. Andre 9 ”outlets” indtager en mere ”usikker status”. Trods forbindelser til landets ”power vertical” er selve tonen, den politiske framing” oppositionel.

Orbán´s kontrol er særlig iøjnefaldende, når det gælder TV kanaler og dagblade. Kun den Bertelsmann-ejede RTL-Group kan betegnes som uafhængig. TV2, kabel-kanalen Hir TV, kanalen Hir TV og den nye tabloid kanal Sesti TV er klart regeringsvenlige. Kanalen ATV er kaldt regeringskritisk, selv om ejeren Sandor Nemeth har over årene udtrykt konservative holdninger.

Den socialdemokratiske og kritiske avis Nepszava, der også eksisterede før-Orbán æraen har, måske overraskende for mange, fået statslige annoncer, hvilket andre uafhængige medier kun har kunnet drømme om. At Orbán støtter Nepszava og kanalen ATV kan skyldes, at Orbán ønsker at lukke munden på kritikerne i EU. Orbán har mindre kontrol over online medierne, dog er Index og Origo kontrolleret af inderkredsen omkring Orbán.

Sikkert er, lyder det i konklusionen, at oligarker og ”moneymen” knyttet til Orbán kontrollerer i hvert fald halvdelen af det samlede mediemarked. Pressefrihed har vi stadig i Ungarn, konstaterer Valasz Online, i hvert fald et stykke ad vejen, men kun forudsat den brede befolkning bakker op om den. I 2022 har vi parlamentsvalg i Ungarn. Hvordan mediemarkedet bliver i perioden i perioden op til valget bliver helt givet imødeset med spænding og følges helt sikkert nøje både i og uden for Ungarn.

Share This