Putin vil omlede eksport af gas og olie. BRIK-landene står på spring som villige aftagere

Måske er der snart slut med russisk gas Foto: Ulrichulrich

Af Michael Skovgaard

Rusland: Vladimir Putin har bebrejdet Europa, at man forsøger at destabilisere det globale energimarked med de iværksatte sanktioner.

Derfor vil Rusland nu forsøge at „diversificere“ landets energieksport og rette søgelyset mod øst og syd. Det vil i praksis indebære øget eksport til Kina og ikke mindst Indien. Det sagde Putin under et regeringsmøde torsdag.

„Vores leverancer af energi til Europa vil falde, og derfor må vi satse på at betjene den stigende efterspørgsel efter billig energi på markederne syd og øst for Rusland“, lød det videre.

Rusland leverer stadig olie og gas til Europa, som indtil videre er Ruslands vigtigste aftager. EU drøfter en total embargo, men den er indtil videre ikke besluttet, da Tyskland tøver.

Det er ikke kun de to BRIK-lande Kina og Indien – BRIK står for Brasilien, Rusland, Indien og Kina – som ikke støtter Vestens og USA‘s sanktioner mod Rusland.

Sydafrika er det seneste medlem i klubben, som nu officelt kaldes BRIKS. I lighed med flere andre afrikanske lande har regeringen i Pretoria heller ikke tilsluttet sig den internationale fordømmelse af Ruslands invasion i Ukraine. 

Kina har holdt relativt lav profil med hensyn til krigen i Ukraine, men landet har dog indgået en aftale med Rusland om levering af gas via ledningsnettet i Sibirien, som forventes udbygget.

Indien er åbenbart også klar til at aftage den mængde olie, som USA tidligere har importeret fra Rusland.

Brasiliens præsident Bolsonaro tæller også som en af Putins nære venner. Bolsonaro var senest på besøg hos Putin i Moskva i februar. Landet er dybt afhængigt af import af gødning fra Rusland, og den trafik ser ud til at fortsætte.

Derfor er det yderst tvivlsomt, om den påståede russiske statsbankerot bliver en realitet. Nok har USA indført begrænsninger mht. afregning i dollar i form af indefrysninger, men reelt kan ingen kontrollere, hvordan Rusland vil afregne med Kina, Brasilien og Indien.    

Share This