Putin tilbyder soldater fyrstelige lønninger og erstatninger

Vladimir Putin Foto- Kremlin.ru

Af Michael Skovgaard

Rusland: Den russiske præsident tilbyder nu ekstra lokkemad for utrænede soldater, som er villige til at ende som kanonføde i Ukraine – det skriver BZ-Berlin

Løbesedler i provinsen Basjkirien viser, at frivillige står til at modtage 220.000 rubler om måneden plus et engangsvederlag på 250.000 rubler og 8.000 rubler for hver dag, de er i kamp.

Ifølge den gældende omregningskurs svarer det til en månedsløn på 3.116 euro plus „startpræmien“ på 3.540 euro plus 113 euro for hver dag, man er i indsats.

Det er mere end fem gange så meget som en gennemsnitsløn i Rusland, som ligger på omkring 600 euro per måned. Der er dog stor forskel på Moskva og provinsen, hvorfra de fleste af Putins soldater kommer. I 2021 lå mindstelønnen i Rusland på 160 euro.

Der er også tilknyttet andre former for „bonus“: Hvis en soldat mister livet, får de efterladte udbetalt en erstatning på 170.000 euro. Bliver denne svært kvæstet, modtager han selv 46.000 euro. Bliver han kun lettere såret, kan han se frem til en erstatning på 43.550 euro.

Desuden bliver aldersgrænsen for soldater hævet fra 40 år til 50 år. Et tegn på at Putin desperat mangler soldater til den videre krig i Ukraine.

Ifølge den russiske reserachplatform „Proekt“ har russiske soldater hidtil modtaget en månedsløn på 50.000 rubler svarende til 730 euro. Og den drastiske lønforhøjelse er bemærkelsesværdig set i lyset af en nødlidende russisk økonomi.

Men russiske soldaters lønninger er nu på linje med de ukrainske soldaters. De modtager ud over den normale hyre et ekstra vederlag fra Zelenskyj på 100.000 hryvnia om måneden svarende til 3.150 euro. 

Som sagt kommer Putins soldater hovedsageligt fra Ruslands fattige egne, og det kan forklare nogle af de russiske soldaters plyndringer, som ukrainerne har undret sig over. Der har floreret billeder af russiske soldater, som stjæler sko, legetøj og sågar toiletpapir, som bliver sendt hjem til familierne i Rusland.

Den drastiske lønforhøjelse er også interessant set i lyset af meldinger om, at russiske soldater i desperation selv har påført sig skader for at slippe ud af krigshelvedet. Med en erstatning på 43.500 euro for en lettere kvæstelse set i forhold til en mindsteløn på 160 euro kunne man godt forestille sig, at mange russiske soldater vil ty til den løsning for at komme hurtigt hjem igen og modtage betragtelig sum som plaster på såret. 

Share This