Putin skal holde videomøde med Biden, Erdogan mægle i Ukraine konflikten

                 

Putin og Biden Foto: Official White House Photo by David Lienemann

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Ukraine/USA: Det Hvide Hus har bekræftet planen om på tirsdag den 7. december at afholde et videomøde mellem Ruslands Vladimir Putin og USA’s Joe Biden. Sidste møde mellem de to præsidenter var i juli måned. En række emner vil være på dagsordenen, herunder spændingen omkring Ukraine, Afghanistan, Libyen og Syrien samt rustningskontrol, cybersikkerhed og strategisk stabilitet.

Rusland kræver sikkerhed for, at Ukraine ikke optages i NATO, men det krav bliver næppe opfyldt. Russiske medier skriver, at Putin også ønsker et topmøde mellem de fem faste medlemmer af FNs sikkerhedsråd.

Spændingen i Ukraine er taget til. Ukraine er takket være våbenhjælp ude fra blevet styrket militært, og Rusland har samlet store troppekoncentrationer øst for Ukraines grænser. Tyrkiet har meldt sig som mulig mægler i striden mellem Ukraine og Rusland. Det oplyser Erdogan’s talsmand Ibrahim Kalin. Tyrkiet har gode relationer til både Ukraine og Rusland er derfor egnet som mægler. Tyrkiets position er stærkere end vestlige landes.

Målet er, om ikke at løse, så i det mindste deeskalere konflikten. Fredag havde Putin et telefonmøde med Erdogan. Rusland mener, at Ukraine bryder Minsk-aftalerne fra 2015 ved at afvise selvstyre for Donbas og bruge ulovlige våben, herunder droner, i Østukraine. De har en rækkevidde på 150 km og er forbudte i henhold til Minsk aftalerne.

Share This