Putin ønsker flere russere til Fjernøsten

Kamtjatka i den russiske fjerneøsten Foto- ugrumof

Kamtjatka i den russiske fjerneøsten Foto- ugrumof

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: Præsident Vladimir Putin har netop underskrevet en lov, der skal få flere russere til at bosætte sig i det russiske Fjernøsten, frem for alt i området op til den kinesiske grænse. Eksemelvis vil der blive flere års fritagelse for skat for dem, der vælger at drage mod øst og prøve lykken her. Det skriver det polske ”Polityka”.

De fjernøstlige områder udgør omkring en tredjedel af Rusland, men blot fem procent af russerne bor her, og mange af dem er oprindelige folk eller fanger eller efterkommere af fanger, der er blevet tvangsforflyttet.

Rent demografisk er problemet, set fra Moskva, alvorligt. For beregningerne viser, at mellem tre og fem mio. kinesere har bosat sig i området, og det siges at mere end en million kinesere over de seneste år illegalt har passeret grænsen med de kinesiske myndigheders stiltiende accept, ja måske er blevet opfordret til det.

Det frygtes, at Kina på et tidspunkt vil kræve grænseændringer og tilbagegivelse af de områder, Kina tilbage i 1860 blev tvunget til at overgive til Rusland. Syv år efter, i 1867, måtte Rusland afgive Alaska til USA ud fra den begrundelse, at der her boede for få russere.

Vil historien gentage sig? Måske, lyder det fra Moskva. Derfor den nye lov.

Share This