Putin om Duma-valget og om nedlukningen af Rusland-venlige medier i Ukraine og de baltiske lande

Vladimir Putin Foto- Mil.ru

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Rusland vil ikke tillade udenlandsk indblanding i Duma-valget. Det understregede den russiske præsident Vladimir Putin i en videosamtale onsdag, hvor han talte med lederne af de politiske fraktioner i Dumaen, det russiske parlament, skriver ITAR-Tass.

Rusland vil forsvare sin suverænitet, sagde han med indirekte henvendelse til Navalnyj og hans protestbevægelse og USA’s og til andre vestlige landes påstande om russisk indblanding i deres valg og folkeafstemninger. Putin udtrykte under video-samtalen håb om, at alle partier i Dumaen vil bakke op om russisk patriotisme. Han erklærede, at Duma-valget vil være kendetegnet ved ”oprigtig konkurrence” mellem partierne, vil være åbent og ærligt.

Valget til Duma skal foregå i år og skal senest afholdes den 19. september. Mange politologer deler den opfattelse, at valg i Rusland er ”styrede” (”managed”), at regimet er elektoralt autoritært. Partier der er anti-systemiske, udfordrer regimets grundlag, kan ikke stille op eller marginaliseres. I Vesten tales snarere om ”konsensusdemokrati”. ”In-system” partier er derimod tilladte i Rusland og kan et vist stykke agere opposition. Der er konkurrence partier imellem, dog inden for bestemte grænser.

Under videomødet omtalte Putin også forbuddet mod tre ”russisk-venlige” kanaler i Ukraine, efter hans mening et godt udtryk for den dobbeltmoral, der hersker i vestlige lande. Vesten forholder sig passivt. Geopolitiske mål, at inddæmme og tilbagerulle Rusland, vejer langt tungere end ytringsfriheden. Med andre ord, ytringsfriheden gælder kun den ene vej.

Letland har bragt hele 16 medier til tavshed, anklager dem for at drive propaganda og at undergrave staten, og Letland og Ukraine er ikke alene om det. Sergej Lavrov berørte det samme emne, dobbeltstandarder, når det gælder ytringsfrihed, da han sidste mandag mødtes med sin finske kollega, Pekka Haavisto. Finland har tætte relationer til de baltiske lande. Rusland kan ikke forholde sig passivt, når baltiske lande groft angriber russisk sprog og kultur og derved de russiske mindretals rettigheder, erklærede Lavrov.

Share This