Putin og Zelenskij i Paris, her er resultaterne

Putin-Zelenskij-Foto-KremlinVadim-Chuprina

Ukraine: Ruslands præsident Vladimir Putin og hans ukrainske modpart Volodymyr Zelenskij mødtes mandag første gang i Paris i den såkaldte Normandiet format med deltagelse af den franske præsident Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel. Ifølge internationale nyhedsbureauer betegner begge præsidenter mødet som positivt. De er angiveligt blevet enige om udveksling af alle fanger samt om en fuld respekt af våbenhvilen i området, men er foreløbigt ikke enige omkring afholdelse af et valg i Østukraine samt omkring regionens grænsekontrol.

Volodymyr Zelenskij giver udtryk for, at det i sig selv er positivt, at en dialog med Rusland nu er i gang, men tilføjer, at mange spørgsmål fortsat er uafklaret. Han understreger, at Ukraine skal have den fulde kontrol over området og afviser en føderelisering af landet, sådan som det blev foreslået af de prorussiske separatister.

Vladimir Putin betegner ligeledes mødet som en positiv begivenhed, men forlanger at Ukraine ændrer sin forfatning, så den giver mulighed for en særstatus til Donbas området. Han vil ligeledes oprette flere overgange for civile i konfliktområdet.

Fangeudvekslingen skal angiveligt ske inden 24.december. Der vil ifølge Emmanuel Macron blive afholdt et nyt møde inden fire måneder. ota

Share This