Putin-limo kommer i serieproduktion med hjælp fra USA

Af Michael Skovgaard

Rusland: Den russiske præsident Vladimir Putin kører ikke længere Mercedes. Han har forængst fået sin egen russisk-byggede limousine, og hvis man har penge nok, kan man snart købe en magen til – det skriver det tyske bilmagasin „Yes Auto“.

Limousinen Aurus Senat blev udviklet af Moskvas Bilinstitut NAMI i 2018 og blev indført som officielt køretøj for statsoverhovedet samme år, efter at Kreml udelukkende havde benyttet Mercedes-Benz siden startern af 90‘erne.

Putin lancerede projektet „Kortesch“ i 2012, hvor det blev støttet med 160 mio. euro af den russiske stat. Et år efter overtog NAMI videreudviklingen af bilen. Udenlandske firmaer ud over insolvente russiske mærker som ZIL, KAMAZ og GAZ var i spil til at stå for produktionen. Kamaz forhandlede således med Mercedes-Benz og Porsche om et muligt samarbejde.

I stedet er det nu en amerikansk-russisk joint venture – nemlig Ford og den russiske bilproducent Sollers – som står for produktionen i byen Jelabuga i republikken Tatarstan. 350 eksemplarer bliver fremstillet i år, og det er planen, at der fremover skal produceres 5.000 styk om året. Startprisen skulle ligge på 200.000 euro, og firmaet satser på, at 70 procent af bilerne bliver eksporteret til lande i Mellemøsten, Nordafrika, Kina, Latinamerika og Europa.

Aurus Senat er bestykket med en konventionel V8-benzinmotor med 598 heste plus en elmotor med 63 hk. Selve motorens slagvolumen lyder på 4,4 liter, og den er forsynet med to turboladere. Bilen har træk på alle fire hjul og en automatgearkasse med ni trin. Den klarer 0-100 km/t på seks sekunder og har en tophastighed på 250 km/t.

„Det er en værdig kvalitetsbil, som lever op til alle moderne standarder“ udtalte Putin, da samlebåndsproduktionen blev indledt.

Share This