Protester mod ændringer i Teaterakademiets ledelse i Budapest

Det ungarske flag Foto: Kat Dodd

Ungarn: I Budapest har der været flere protester omkring Teater-og Filmkunst Universitet (SZFE), som har fået ny ledelse bestemt af den ungarske regering. Søndag samledes flere tusinde demonstranter i Budapest centrum og dannede en menneskekæde fra SZFE til det ungarske parlament.

Grunden til demonstranternes vrede er, at Attila Vidnyánszky blev udnævnt til leder af universitetsrådet, samtidig blev de fleste af de nuværende beføjelser fra det akademiske råd fjernet. Heriblandt kan rådet ikke længere udvælge en rektor eller stå for universitetsbudgettet. Flere ledende medarbejdere og en række kendte professorer har trukket sig tilbage i protest.

Omstruktureringen af universitetet har to forskellige udlægninger: dels som praktisk (strømlinet funktion, finansbesparelser, modernisering), dels ideologisk, da SZFE betragtes som en liberal uddannelsesinstitution.

Kultursfæren er en åben slagmark i Ungarn, og regeringspartiet forsøger at reducere det, regeringen kalder for liberal dominans i kulturen.  

Vidnyánszky, en ukrainsk ungarer fra Berehov i Ukraine og er en anerkendt som direktør. Før Orbán regeringen var han en succesrig direktør for teatret i Debrecen. Vidnyansky har altid været kendt for sine konservative politiske synspunkter, der forudbestemte ham til karrieremæssig fremgang efter 2010, hvor Orbán og Fidesz kom til magten i Ungarn. Udenlandske ungarere som Vidnyansky sympatiserer ofte med Fideszs politik og er derfor ofte repræsenteret blandt regeringensvenlige journalister og kunstnere.

Ungarn har to teaterforeninger: Magyar Teátrumi Társaság for “højreorienterede” og Magyar Színházi Társaság for “venstreorienterede” teatermedarbejdere. Vidnyánsky var også formand for den første af de to institutioner. 

Han blev direktør for Budapest National Teater i 2013, hvor han udskiftede den daværende direktør Róbert Alföldi. Hans overtagelse af jobbet mødtes dengang med en betydelig uvilje i liberale kredse. Det er kendt, at Vidnyanszky ikke er begejstret for den nuværende SZFE. Kunst skal ifølge ham afspejle nationale og kristne værdier.

Studerende på universitet har barrikaderet sig i bygningen i protest mod den nye bestyrelse og Vidnyanszky. Formand for oppositionspartiet Demokratisk Koalition (DK) Ferenc Gyurcsány truer  Vidnyanszky og andre pro-regeringskunstnere med at blive udsat for forfølgelse og udelukket fra det offentlige liv efter Orbán-regimets fald. ota

Share This