Problemer med vaccinering mod covid-19 i Polen

Vaccination.Foto: FEMA/Mark Wolfe

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Officielt har Polen et vaccineprogram mod COVID-19 der minder om andre landes. Først skal sundhedspersonale og ældre vaccineres, derefter andre aldersgrupper. Men programmet er ramt af problemer. Det kniber med at få tilstrækkeligt med personale, og modstanden mod at lade sig vaccinere stiger.

En gruppe inden for regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet er imod at tvinge befolkningen overhovedet. Hele 5 mio. vacciner er slet ikke blevet brugt. Der er heller ikke blevet skabt flokimmunitet. Kun halvdelen af befolkningen er at dømme efter meningsmålinger indstillet på at lade sig vaccinere.

De 60-årige har den største dækning. Da der blev åbnet for vaccinering af 40-50 årige, gik det frem, men inden længe faldt antallet af vaccinerede markant også inden for denne aldersgruppe. Antal af vaccinerede over 80 år falder, og blandt unge mellem 20 og 30 år, er vi helt nede omkring 10 pct. der ønsker at blive vaccineret.

Antallet af vaccinerede med 1. stik varierer kraftigt lokalt. Mod øst og syd er vi helt nede på mellem 16 og 30 pct. Antallet af vaccinerede er efter alt at dømme omkring de 15 mio., kun halvdelen af det planlagte.

Myndighederne har forsøgt at fremme vaccinering gennem lotteri, dvs. muligheden for vaccinerede at vinde præmier, samt præmiere kommuner med særlig høj vaccinering. Det overvejes at gøre det tvungent for sundhedspersonale at blive vaccineret, men det kan som i Frankrig blive svært at få gennemført. Alvorligt for regeringen er, at modstanden mod at lade sig vaccinere er særlig høj i de kommuner, hvor Lov og Retfærdighedspartiet har magten.

Share This