Præsidentvalget i Rumænien på søndag

Rumæniens præsident Klaus Iohannis Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: De rumænske – og internationale – medier har i de sidste uger mest været optaget af landets regeringskrise og dannelsen af den ny regering ledet af det Nationalliberale Parti og med Ludovic Orban som ministerpræsident. Ikke mange valgplakater i gaderne minder om befolkningen om, at der er præsidentvalg på søndag.

Den siddende præsident Klaus Iohannis søger genvalg. At dømme efter meningsmålingerne får han flest stemmer i første valgrunde, et sted mellem 38 og 45 pct. Hvem har skal møde i en anden valgrunde er til gengæld usikkert. Meningsmålingerne er ikke entydige. 

En måling for en uge siden, gennemført af instituttet IMAS gav skuespilleren Mincea Diaconu, der støttes af partierne ALDE og Pro Romania, tidligere ministerpræsiden Victor Ponta´s parti, næstflest stemmer (16.6 pct.).

En intern måling gennemført af”Unionen Frels Rumænien” for få dage siden giver andenpladsen til den nu tidligere ministerpræsident Viorica Dancila fra Socialdemokratiet (PDS), skarpt forfulgt af Dan Barna fra ”Unionen Frels Rumænien”.

En meningsmåling viser, at Det Nationalliberale Parti, nu regeringsparti, vil få 38.2 pct. af stemmerne, hvis der er valg nu, hvilket er en fremgang. Socialdemokratiet (PDS) derimod går tilbage til 24.9 pct.

Anden valgrunde finder sted den 24. november. Som sagt får Klaus Iohannis næppe flertal alene i første.

Share This