Præsidentvalget i Polen, usikkerheden stiger også i regeringen

Fra et tidligere valg i Polen Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Lov og Retfærdighedspartiet, Polens regerende parti, vil meget gerne afholde præsidentvalget som planlagt den 10. maj. Derfor forsøges gennemført ændringer i valgloven, der bl.a. vil gøre det muligt at stemme uden at være fysisk til stede på valgstederne, kaldt “glosowanie korespondencyjne”.

Men Lov og Retfærdighedspartiet er i koalition med to andre partier, og her vokser tvivlen, især hos Jaroslaw Gowin, leder af gruppen “Poruzumienie”. Uden hans 18 mandater er der ikke flertal i parlamentet for forslaget om at ændre valgloven.

Dertil kommer at Senatet, overhuset, kan forsinke iværksættelsen af loven. Iflg. dagbladet “Rzeczpospolita” er det også tvivlsomt, om Lukasz Szumowski, sundhedsministeren og regeringens “stærke mand” lige nu, er med på at afholde valget 10.maj. Han vil se tiden an de næste par uger. Valget, siger han, skal ikke afholdes, hvis der er fare for befolkningens liv og sundhed.

Jaroslaw Kaczynski tør helt sikkert ikke tage en konflikt med sin populære sundhedsminister, men sikkert satse på afholdelse af valget nogle uger senere. Udskydes valget i flere måneder tales der i Polen om Szumowski som en mulig ny præsidentkandidat, da valget i så fald formodentlig må gå om, starte forfra.

Polens tidligere premierminister og tidligere formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har erklæret at han vil boycotte et evt. valg. søren.riishøj

Share This