Præsidentvalg i Litauen, nok uden overraskelser

Morgengryets port i Vilnius Foto: Marcin Bialek

 Litauen: Præsidentvalget i Litauen her søndag giver med sikkerhed den siddende præsident Gitana Nauseda fire år mere på posten. Formentlig bliver han valgt allerede i 1. valgrunde med over 50 pct. af stemmerne i ryggen. Ved det forrige præsidentvalg (i 2019) fik Nauseda 66 pct. af de afgivne stemmer.

Sikkerhedspolitikken, frem for alt øget opbakning til Ukraine og en hård linje over for Rusland, har været dominerende i valgkampen. Som Simonyte, der ventes at blive nr. 2 ved valget, går Nauseda ind for at øge krigsberedskabet, bl.a. via beskyttelsesrum og fødevare-forsyninger i hjemmene.

Udgifterne til militær skal øges yderligere, op over de nuværende 2.7 pct. af nationalproduktet (BNP)  i dag.  Andre central- og østeuropæiske lande, især Slovakiet, Ungarn samt Østrig, fører ikke den samme hårde  linje, når det gælder krigen i Ukraine. Europa er i det hele taget meget opdelt, hvilket valget til Europa-Parlamentet her i juni måned  helt sikkert vil vise. I oktober skal der afholdes valg til parlamentet i Litauen. Søren.Riishøj

Share This