Polske og lettiske madvarer på danske juleborde

Polen/Letland/Danmark: Når danskerne Juledag sætter sig til julefrokostbordet er der en stor sandsynlighed for, at en del af madvarerne på bordet er produceret i Polen og Letland.

Mr.East har tidligere i år undersøgt nogle af varerne på hylderne i Aldi, Fakta, Netto og Irma og har konstateret, at alle de nævnte supermarkeder sælger røget laks, som hverken er produceret i Danmark eller Norge, som de fleste formentlig ville forvente, men er produceret i Polen og Letland.

I Rema 1000 har vi desuden fundet andebryst og andelår, den slags, der normalt bliver produceret i Frankrig, som er produceret i Polen.

I 2013 lancerede Netto, at supermarkedskæden vil importere flere af sine madvarer fra Polen. Voldsomme forbrugerprotester fik dengang Netto til at droppe planerne. Nu tyder alt på, at polske og også lettiske varer alligevel er kommet til danske supermarkeder. Denne gang dog mere ubemærket end i 2013.

Madvarer produceret i Polen har langtfra et godt navn i udlandet. I Polens nabolande Tjekkiet og Slovakiet, hvor supermarkeder sælger mad fra Polen, registrerer man med jævne mellemrum en lang række mangler ved polske madvarer. Det hindrer dog ikke tjekker og og slovakker i at strømme til Polen på indkøb, da varerne er langt billigere i Polen end i begge de to lande. ota

Share This