Polsk vrede over Netanyahus udtalelse, vil droppe møde i Israel

Polin Museet udstiller de polske jøders historie Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Gårsdagens udtalelse af den israelske premierminister Benjamin Netanyahu om at polakker samarbejdede med tyskerne om jødeudryddelserne under anden verdeskrig skaber ifølge polske medier vrede i Polen.

Polens premierminister Mateusz Morawiecki overvejer ikke at deltage ved et planlagt møde af Visegradgruppen og Israel i Israel den 18. og 19. februar. Ligeledes Polens præsident Andrzej Duda er vred.

“Hvis premierminister Netanyahus udtalelser var som de bliver gengivet i medierne, er jeg parat til at stille et lille slot ved Visla til rådighed for mødet. Israel vil under disse omstændigheder ikke være det rette sted for dette møde, skriver Duda på Twitter.

Ligeledes Polens vicepremierminister Jaroslaw Gowin udtrykker sin vrede over Netanyahus udtalelse.

“Ord om den polske nation samarbejde med tyske Holocaust forbrydere er et løgn, siger han til Onet.pl.

Israels ambassadør Anna Azari dementerede fredag morgen Netanyahus udtalelse. Det er umiddelbart uklart, hvilken betydning dette dementi vil få for deres fordømmelse af Israel.

Ifølge Anna Azari, som selv var til stede ved besøget af Polin museet, hvor Netanyahus udtalelse angivelig fandt sted, er den blevet misfortolket af medierne. Netanyahu sagde ifølge hende, at det ikke var Polen som nation, som samarbejdede med tyskerne, men derimod enkelte polakker, som dog ikke er blevet straffet for deres gerninger. ota

Share This