Polsk Tre Have projekt vækker opmærksomhed uden for Europa

Illustration: Kamil.ryy

Af Michael Skovgaard

Polen: Projektet, som styrker infrastrukturen i 12 lande, der forbinder de tre have Østersøen, Sortehavet og Adriaterhavet, har brug for store investeringer, hvis det skal lykkes – det skriver den polske nyhedskanal „TVP Info“.

Japan, Sydkorea og Qatar har vist interesse for at finansiere den central- og østeuropæiske region, som stadig mangler investeringer for 600 mia. euro for at kunne følge med Vesteuropa.

Polske Beata Daszynska-Muzyczka, som leder fonden bag projektet, understregede, at værdien af samhandelen i området nu overstiger 225 mia. euro. De 12 lande i projektet genererer 20 procent af EU‘s samlede BNP. Det samlede areal er 1,2 mio. kvadratkilometer med en befolkning på 111 mio. – svarende til en fjerdedel af EU‘s befolkning.

„Vi skal ikke kun indhente de vesteuropæiske EU-lande, men også holde trit med dem. Derfor skal vi minde investorer rundt om i verden om, hvor attraktiv og unik regionen er som følge af stærk økonomisk vækst og evne til at modstå kriser“, lød det fra chefen for fonden under en nylig konference i Sofia.

Ni ud af 12 medlemslande i Tre Have-fonden har investeret i projektet. Ud over at styrke samarbejdet og udbygge infrastrukturen er målet at tilbyde mulige investorer en fortjeneste. Derfor har lande uden for Europa vist interesse. Det handler i første omgang om Japan, Sydkorea og Qatar.

Frem til 2030 planlægger man at bruge 290 mia. euro på transport og logistik (Anlæggelse af veje, jernbanelinjer og lufthavne), 88 mia. euro på energi og 160 mia. euro på udbygning af den digitale infrastruktur.

Share This