Polsk politik før valget, det politiske rum til højre for PiS

Janusz Korwin-Mikke Foto- Lestat

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: At dømme efter udfaldet af Europaparlamentsvalget vil over 1 mio. polske vælgere formentlig sætte deres kryds ud for partier til højre for det regerende Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ved det kommende parlamentsvalg.

Konføderationen og Kukiz-15 alene står til 1.1 mio., dertil kommer 74.000, der stemte på Robert Gwiazdowskis liste. Tilsammen drejer det sig om mellem 6.5 og 7.5 af vælgerne, nok til at klare spærregrænsen for partier (5 pct.), men ikke for partikoalitioner (8 pct. spærregrænse). Om det yderste højre vil kunne optræde samlet er imidlertid tvivlsomt. Sker det ikke vil vi opleve stemmespild.

Det yderste højere er, som sagt af Rafal A. Zimkiewicz (i ”do Rzeczy”) en yderst broget skare af partidannelser. Ganske som centrum-venstre oppositionen til regeringen i Polen har vi ikke noget, der blot ligner lederskab. Eller rettere sagt, alt for mange ”ledere” kæmper indbyrdes. Mest kendt udadtil er Janusz Korwin-Mikke, der har optrådt ved adskillige tidligere valg og siddet i europaparlamentet, men han gjorde ikke meget væsen af sig under valgkampen op til Europaparlamentsvalget.

Under valgkampen slog Konventet meget på ”lov 447”, vedtagelsen i den amerikanske kongres om at det stadig skal være muligt for jøder at rejse sag om erstatning for Holocaust i andre lande end Tyskland. Den lov har vakt opsigt i Polen, og den blev især søgt udnyttet af den yderste højrefløj, dog uden det store resultat.

Efter valget sammenlignede Korwin-Mikke på sin gamle velkendte facon Kaczynski og Tusk med selveste Adolf Hitler, Ukraine er en større fjende end Rusland, og Kaczynski’s valgsejr var købt/foræret med penge.

Kukiz, hvis parti lige nu er repræsenteret i Sejmen, reagerede på valgnederlag på samme måde. Han holder fast i kampen mod ”partier” (”partyjniastwo”), og han har ændret navn på sit parti, sådan at det nu hedder ”Kukiz-Direkte Demokrati” (”Kukiz-Demokracja Besposrednia”).

Kukiz vil gerne danne front sammen med andre højrepartier, men afviser som før at samarbejde med Korwin-Mikke og ligestillede. Han er derimod åben over for et samarbejde med Bondepartiet PSL, et ønske som også Korwin-Mikke har fremsat. Det kræver dog, at PSL bryder samarbejdet med Borgerplatformen (PO).   

Share This