Polsk historiker: Forbudt at tale om polakkernes drab på jøder

Koncentrationslejren Auschwitz Foto: Ota Tiefenböck

Koncentrationslejren Auschwitz Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Polakkerne har under Anden Verdenskrig dræbt flere jøder end tyskerne, men den slags er fobudt at tale om i Polen. Det siger den amerikanske historiker af polsk oprindelse Jan Tomasz Gross i et interview i det tjekkiske magasin Tyden.

Jan Tomasz Gross har tidligere udtalt samme kontroversielle sætning til den tyske avis Die Welt, og det har resulteret i, at han i Polen risikerer restforfølgelse samt, ifølge den polske præsident Andrzej Dudas forslag, indragelse af en tidligere modtaget polsk udmærkelse. Jan Tomasz Gross er ikke overrasket over Polens reaktion. Polens regerende parti Lov og Retfærdighed er ifølge ham i visse elementer mere radikal end fascisterne var det.

”En af de ting som er vigtig for radikale-nationalister er historie, og her hører Anden Verdenskrig blandt de vigtige kapitler. De mener at Polen skal præsenteres kun som et offer, ikke andet, siger Jan Tomasz Gross.

Jan Tomasz Gross forsker i forholdet mellem den polske og jødiske kommunitet under Anden Verdenskrig, og mener, at historien hidtil kun har budt på en ensidig udlægning af havde der skete.

”Man kan ikke forske i nazisternes repressioner uden at undersøge, hvad det omkringliggende samfund gjorde. Jøder blev myrdet af tyskerne, ja, det er kendt, men hvad gjorde deres polske naboer? spørger Jan Tomasz Gross.

”Der eksisterede en lille gruppe mennesker, som hjalp jøderne. Der var endnu en lille gruppe som angav jøderne. Interessant er de resterendes rolle. De var med til myrderierne, siger Jan Tomasz Gross. ota

Share This